Prostějovské finále přerušil kolaps. Pro dívku v bezvědomí musela přijet sanitka

- Jan Vojkůvka

Nepříjemné chvíle prožívali tenisté i diváci na centrálním dvorci v Prostějově. Během finálového utkání mezi Daliborem Svrčinou a Vítem Kopřivou zkolabovala jedna z dívek, která plnila roli sběračky. Utkání bylo na 15 minut přerušeno a pro dívku přijela sanitka.

Ke kolapsu v horkém a dusném prostějovském počasí došlo v průběhu druhé hry druhého setu. Ballgirl, jak se funkce dívčích sběraček oficiálně nazývá, nekontrolovaně padla k zemi, přičemž ruce měla stále spojena za zády pro klasický sběračský postoj.

K dívce se okamžitě vydali oba tenisté, další sběrači s rozhodčími i turnajový lékař. Po krátké chvilce bylo rozhodnuto, že okamžitě musí přijet záchranka, jelikož se sběračku nedařilo vzkřísit.

„Je to něco strašně nepříjemného. Něco takového jsem viděl poprvé. Doufám, že bude v pohodě, protože zničehonic holčička omdlela, zkolabovala a spadla hlavou dopředu,“ popisoval Vít Kopřiva situaci. „Byly těžké podmínky, protože nebyla úplně otevřená střecha. Bylo hodně vlhko, velké teplo... Prostě se to stalo a já doufám, že bude v pohodě.“

Dívku se po příjezdu sanitky postupně naštěstí povedlo přivést k vědomí, což byla skvělá zpráva. I tak však byla z preventivních důvodů transportována do místní nemocnice k dalším vyšetřením.

Finálové utkání pokračovalo zhruba po patnácti minutách a vítězem se nakonec stal čtyřiadvacetiletý Vít Kopřiva, který o pět let mladšího Svrčinu porazil dvakrát 6:2.