Nečekaný zádrhel na Roland Garros. Semifinále Ruuda a Čiliče muselo být na patnáct minut přerušeno

- Jan Vojkůvka

Semifinále Roland Garros mezi Casperem Ruudem a Marinem Čiličem (3:6, 6:4, 6:2, 6:2) nenabídlo jen pěknou tenisovou podívanou, ale také hodně netradiční situaci. V průběhu střetnutí na kurt vnikla jedna z divaček, která se připoutala k síti. Duel musel být kvůli tomu na 15 minut přerušen, než dívku od sítě odstřihli a odnesli do útrob stadionu.

Vše probíhalo zcela podle tenisového plánu. Na kurtu se proháněli Ruud s Čiličem a bojovali o to, kdo si zahraje o grandslamový titul. Norsko-chorvatskou bitvu však v jednu chvíli přerušila jedna z přítomných divaček. Občas se sice stane, že se třeba nějaký naháč nebo divák po kurtu proběhne, ale aby se připoutal k síti? To se jen tak nevidí!

Důvod, proč divačka na kurt vstoupila, mnohé překvapí. Podle informací se jedná o dvaadvacetiletou Alizé, která se řadí k tzv. ekologickým aktivistům. Po připoutání k síti se na kolenou napřímila, aby každý mohl vidět její triko, na kterém byl nápis (volně přeloženo): Zbývá nám 1028 dní.

Odkazovala tím na jakousi francouzskou iniciativu, která na konci března tohoto roku začala počítat přesně tři léta od bodu zlomu, ze kterého nebude návratu. Pokud do té doby nezačne francouzská vláda jednat kvůli v zájmu budoucnosti lidství (klimatické změny, green deal apod.), Francouzi spustí občanské nepokoje, či civilní odboj, jelikož Francie by kvůli nečinnosti vlády byla zničena.

Jako dějiště protestu bylo zvoleno Roland Garros kvůli tomu, že přenosy ze semifinále sledují miliony lidí ve Francii a desítky milionů lidí z celého světa. To je slušné publikum.

„To je opravdu šokující! Skočila přímo na kurt, sedla si vedle sítě a vypadá to, že se k ní připoutala. Něco má napsáno na triku a vypadá to, že má něco připoutáno těsně ke krku,“ komentoval nevěřícně situaci Tim Henman v přenosu pro Eurosport. „Pro hráče to jsou hrozné okolnosti. Je to jeden z jejich největších zápasů jejich kariéry a teď, v průběhu třetího setu, jsou ze soustředění takto vyrušeni.“

Málo pochopení k tomuto protestu však měli také pořadatelé a především diváci, kteří na aktivistku pískali a bučeli. Není se co divit, zaplatili za drahé vstupenky, aby viděli kvalitní tenis, nikoliv člověka, co se poutá k síti a vynucuje si pozornost.

S nadšením a povděkem tedy sledovali, jak ochranka divačku dostala od sítě a násilím odvlekla do útrob stadionu. Zápas tak mohl po 15 minutách konečně pokračovat a publikum mohlo sledovat, jak Casper Ruud poprvé v kariéře pronikl do grandslamového finále.

V něm se v neděli utká s Rafaelem Nadalem.