Nejprve svatba, pak premiérový titul. Raději prohrát čtyřikrát ve finále než v prvním kole, směje se Kučmová

- David Schlegel, Filip Lefenda

Aneta Kučmová (na snímku vlevo) odehrála minulý týden velice povedený turnaj ITF (15 000 USD) v Kršku. Ačkoliv před ním letos ještě nevyhrála v hlavní soutěži, ve Slovinsku neztratila ve dvouhře ani set a došla si pro premiérový titul. Navrch přidala po boku domácí Pislakové i trofej z deblu. „V zimě obvykle moc nehraji. Do zápasového rytmu, který dělá v tenisu opravdu mnoho, se dostávám vždy až někdy na přelomu jara a léta. To se začnu na kurtu cítit dobře a získám sebevědomí. Tentokrát přišel dobrý výsledek dříve než obvykle, za což jsem ráda,“ pochvaluje si dvaadvacetiletá Češka, jež se v únoru provdala za dlouholetého partnera Andreje.

Už jste byla před nedělní výhrou třikrát ve finále turnaje ITF ve dvouhře, ale ani jednou jste nevyhrála. Neměla jste strach, že to ve slovinském Kršku dopadne stejně?
V podvědomí jsem to před finále určitě měla. Takové myšlenky se asi nedají úplně vymazat. Snažila jsem se na to ale myslet co nejméně. Strach ze čtvrtého prohraného finále jsem neměla. Spíše jsem to brala tak, že už finále samotné je pro mě úspěch. I kdybych prohrála, nebrala bych turnaj jako pokažený. Raději čtyřikrát prohrát ve finále než v prvním kole. (smích)

Co bylo v Kršku jinak?
Asi úplně všechno. Zásadní asi bylo, že jsem poprvé nebyla ve finále outsider, ale naopak favorit. V předešlých případech jsem vždy hrála se staršími protivnicemi, které byly na žebříčku o dost výše. Mohla jsem pouze překvapit. Překvapením bylo už jen to, že jsem se do těch finále dostala. Naopak na tomto turnaji jsem byla třetí nasazená, takže to úplné překvapení nebylo. Hrála jsem proti držitelce divoké karty, bylo to její první finále. Pozice se obrátily, a to je zřejmě důvod toho, proč byl tentokrát jiný i výsledek.

Na celém turnaji jste neztratila ani set, přitom jste před ním letos nevyhrála v hlavní soutěži podniku ITF ještě ani jeden zápas. Čemu to přičítáte?
Letos je to podobné jako každý rok. Obvykle nehraji v zimě moc zápasů. Halový tenis mi na tvrdém povrchu nesedí. Do zápasového rytmu, který dělá v tenisu opravdu mnoho, se dostávám až někdy na přelomu jara a léta. Začnu se na kurtu cítit dobře a získám sebevědomí. Teprve poté přichází lepší výsledky. Sezona je podobná ostatním. Jen ten dobrý výsledek přišel dříve než obvykle, za což jsem ráda.

Ve finále jste porazila domácí Novakovou, která jako jediná v setu vyhrála alespoň pět gemů. V semifinále jste zdolala dvojku turnaje Američanku Jessie Aneyovou. Jaký zápas byl nejtěžší?
Nejtěžší bylo finále. Celý turnaj jsem si hrála v klidu na zadních kurtech, nikdo se o zápasy nijak extra nezajímal. Na finále přijela televize s několika kamerami. Byli zde sběrači i diváci. Bylo to pro mě docela nečekané. Takových zápasů jsem v kariéře moc neodehrála. Trochu mě přepadla nervozita, ze začátku jsem byla dost tuhá. Bylo pro mě docela těžké se s tím vyrovnat a uzavřít se do své herní bubliny, soustředit se na zápas. Od stavu 3:5 v prvním setu jsem prohrála jen jeden gem. Tam se to zlomilo, naštěstí jsem to zvládla. Co se soupeřky týče, nejtěžší bylo čtvrtfinále proti juniorce Szabaninové. Ve druhém setu bohužel skrečovala pro zranění, do té doby to byl ale hodně těžký zápas. Nastoupila sebejistě, tlačila mě od základní čáry. Musela jsem hodně přizpůsobit taktiku a změnit rytmus, abych jí hru narušila.  

Na co jste se mohla během celého turnaje spolehnout? Co vám herně nejvíce vycházelo?
Spolehnout jsem se mohla na všechny údery, což je důvodem, proč se mi na turnaji tak dařilo. Vypíchla bych hlavně servis. Po celý turnaj jsem si držela relativně vysoké procento úspěšnosti prvního podání. Určitě mi to pomáhalo k jednodušším, kratším bodům. Přitlačit jsem soupeřky dokázala z dobrého forhendu. V semifinále a finále se vinou počasí kurty dost zpomalily. Hodně mi pomohly stopbaly, které na mokré antuce příliš nevyskočí a hrozně těžce se vrací.

Sezónu jste začala až v březnu a zatím máte na svém kontě jen čtyři mezinárodní turnaje. Proč tak málo?
Už jsem zmínila, že zimní část sezony není mou nejsilnější stránkou. Ani letos tomu nebylo jinak. Kromě ITF turnajů jsem odehrála nějaké zápasy na okruhu UTR. Celkově je zimní sezona o dost náročnější v tom, že je méně turnajů a jsou dost nabité. Pokud chcete jezdit jen po Evropě, je těžké se na ně dostat. Měla jsem i dost práce do školy. To také moc nepomohlo. Na konci sezony jsem navíc cítila, že mi pomalu odchází forhend. Rozhodla jsem se měsíc a půl v zimě věnovat jen tréninku a pracovat na technice. Podařilo se, takže rozhodnutí nelituji.

Na turnaji jste kromě dvouhry vyhrála s domácí Pislakovou i čtyřhru. V ní jste tedy jeden set ztratila, ale jinak jste vyhrávaly zápasy poměrně přesvědčivě. Jak jste se daly dohromady a jak jste měly na kurtu rozdělené úlohy?
Daly jsme se dohromady jednoduše. Napsala mi na chatu a já nikoho neměla. Domluvily jsme se, i když jsme se do té doby neznaly. Na kurtu jsme se výborně doplňovaly. Hraje levou rukou, takže jsme obě mohly být na forhendu. Já se snažila tlačit zezadu a Manca to výborně dohrávala na síti. Vycházelo to samozřejmě i naopak. Soupeřky měly problém s jejím specifickým rotovaným leváckým typem úderu. Určitě jsme si sedly. Věřím, že jsme spolu nehrály naposledy.

Na turnajích jste opustila dívčí jméno Kladivová a začala vystupovat pod jménem Aneta Kučmová. Můžete změnu trochu přiblížit? Kdy se tak stalo?
Upřímně jsem tuto otázku trochu čekala (úsměv). Změna přišla pro ženu obvyklým způsobem. V únoru letošního roku jsem se vzdala za mého manžela Andreje. Svatbou jsme oslavili naše páté výročí vztahu. Asi jsme trochu stará škola, ale svatba pro nás byla přirozeným důsledkem toho, že se máme už delší dobu rádi a že to spolu myslíme vážně.

Jak se cítíte po zdravotní stránce a jaké máte další tenisové plány?
Co se zdravotní stránky týče, cítím se výborně. Nic mě nebolí. V tomhle období hraji ligu v Německu, tam bych chtěla odehrát co nejvíce zápasů. Příští týden plánuji jet na další patnáctku do Bosny a Hercegoviny. Následně se zúčastním domácí šedesátky v České Lípě. Poté bych chtěla pokračovat na dalších ITF turnajích v Evropě.

Cesta Anety Kučmové za turnajovým doublem

DVOUHRA
1. kolo: ANETA KUČMOVÁ – Anamari Znuderlová (SLO, -) 6:2, 6:0
Osmifinále: ANETA KUČMOVÁ – Lara Smejkalová (USA, -) 6:1, 6:2
Čtvrtfinále: ANETA KUČMOVÁ – Natalia Szabaninová (HUN, 699.) 6:4, 2:0 skreč
Semifinále: ANETA KUČMOVÁ – Jessie Aneyová (USA, 447.) 6:1, 6:3
Finále: ANETA KUČMOVÁ – Kristina Novaková (SLO, -) 7:5, 6:1

ČTYŘHRA
1. kolo: KUČMOVÁ, Pislaková (SLO) – Makoričová, Novaková (obě SLO) 6:2, 2:6, 10:6
Semifinále: KUČMOVÁ, Pislaková (SLO) – Fehrová (SUI), Nebelská (POL) 6:0, 6:1
Finále: KUČMOVÁ, Pislaková (SLO) – Borodulinová, Kempsterová (GBR) 6:1, 6:2