Svrčina v Prostějově zastavil rozjetého Kleina. Výhra mě může posunout dále, věří

- Radek Štohl, Daniel Gargulák

Nezastavil ho ani další favorit. Český tenisový klenot Dalibor Svrčina si v pátečním semifinále challengeru Czech Open dokázal poradit s Lukášem Kleinem 7:5, 6:2, díky čemuž se v sobotu může těšit na třetí finále v této kategorii. O druhý titul se utká s krajanem Vítem Kopřivou. Fanoušci v Prostějově tak uvidí poprvé od roku 2013 domácí finále, před devíti lety Radek Štěpánek ve dvou setech porazil Jiřího Veselého.

„Bezprostřední pocity po zápase jsou pochopitelně výborné, zahrát si finále na domácím turnaji je vždy hodně příjemné. Na utkání se hodně těším,“ nezastíral po konci zápasu devatenáctiletý český tenista.

Aktuálně 202. hráč žebříčku dvouhry do semifinále nevstoupil ideálně, v prvních dvou gemech získal pouhé dva míčky. „Soupeř na mě nastoupil, hrál hodně rychle. Nebyl jsem na to úplně připravený, nestíhal jsem,“ ohlédl se za úvodem zápasu.

Vydařil se mu však důležitý rebrejk, o chvíli později srovnal na 2:2. V závěru setu dokonce vedl 5:3, v desátém gemu ale nedopodával. Poslední dvě hry přesto patřily Svrčinovi. „Za stavu 0:2 jsem se dokázal vrátit do prvního setu, což bylo důležité. Pak už jsem hrál o něco lépe.“

Druhý set už jednoznačně patřil českému mladíkovi, který si vypracoval vedení 4:0. Sám v průběhu setu nemusel čelit jedinému brejkbolu. „Vyšel mi začátek sady, soupeř pak už byl možná i unavený. Minulý týden přeci jen vyhrál turnaj, teď došel do semifinále. Já jsem naopak byl odpočatý,“ zmiňuje jeden z klíčových faktorů druhého setu.

Páteční výhra je o to cennější, že Lukáš Klein ve druhé polovině května nabral velkou formu. Na německém challengeru v Troisdorfu si došel z dvoukolové kvalifikace až pro titul, postupem do semifinále v Prostějově uhrál devatenáct setů v řadě. „Je pro mě určitě dobře, že dokážu porazit soupeře v takové formě, dodá mi to sebevědomí. Výhra mě může posunout jenom dále,“ nepochybuje Svrčina. 

Dalibor Svrčina loni v Prostějově postoupil do čtvrtfinále, o rok později si připíše minimálně finálovou účast. Ve své hře stále vidí prostor ke zlepšení. „Ani včera, ani dnes jsem nebyl zcela spokojený. Žádné utkání není takové, že by se vám úplně dařilo, vždy je možnost pracovat na hodně věcech,“ uvědomuje si Čech, jenž se po turnaji premiérově dostane ke 175. místu v žebříčku ATP.

Czech Open, Prostějov (muži, CZE, 90 280 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
DALIBOR SVRČINA (202.) – Lukáš Klein (SVK, 326.) 7:5, 6:2