RG: Nadal je po skreči Zvereva ve finále, Havlíčková otočila derby proti Bejlek

- Redakce

Třináctý hrací den Roland Garros měl na programu semifinále mužské dvouhry. Třináctinásobný španělský turnajový šampion Rafael Nadal se probojoval do finále, když jeho soupeř Alexander Zverev vzdal vyrovnané utkání v závěru druhého setu kvůli zranění kotníku. Casper Ruud následně v největším semifinále své kariéry porazil Marina Čiliče. Lucie Havlíčková porazila v semifinále juniorského Roland Garros ve třech setech krajanku Sáru Bejlek a zahraje si o grandslamový titul. Členka TK Sparta Praha o něj bude usilovat proti Argentince Sierraové, jež přehrála ve dvou setech Nikolu Bartůňkovou. Všechny tři jmenované Češky se navíc probojovaly do finále čtyřhry.

Ruud je poprvé ve finále GS, vyzve Nadala
Casper Ruud (8.) na grandslamovém turnaji znovu vylepšil maximum, v neděli si zahraje premiérové finále turnaje velké čtyřky. Třiadvacetiletý Nor ve druhém semifinále dvouhry Roland Garros otočil zápas proti Marinu Čiličovi (23.), kterého přehrál 3:6, 6:4, 6:2, 6:2.

Finále juniorské čtyřhry si zahrají tři Češky!
Dominance českých dívek na juniorském Roland Garros pokračuje! Do finále čtyřhry se probojovaly hned tři – Nikola Bartůňková, Sára Bejlek a Lucie Havlíčková. Bartůňková společně se Švýcarkou Naefovou otočily páteční semifinále proti dvojici Bartashevichová, Zajcevová, kterou udolaly 3:6, 6:1, 10:7. Bejlek s Havlíčkovou ve druhém zápase neztratily set proti duu Čiričová Bagaričová, Costoulasová (6:4, 6:2). 

Nadal je ve finále, Zverev vzdal kvůli zranění
Rafael Nadal (5.) si na Roland Garros zahraje o čtrnáctý titul z pařížské antuky. Dnes šestatřicetiletý Nadal v úvodním semifinále dvouhry vedl nad Alexanderem Zverevem (3.) 7:6(8) a 6:6, jeho soupeř si však před začátkem druhého tiebreaku zápasu bolestivě poranil kotník, a musel tak centrální dvorec Philippa Chatriera opouštět o berlích. Ačkoliv se odehrály necelé dva sety, utkání trvalo více než tři hodiny.

„Pro Saschu je to velmi obtížné a smutné. Hrál neuvěřitelný turnaj. Vím, jak moc bojuje o to, aby získal grandslam, ale teď měl obrovskou smůlu. Byl jsem s ním v šatně a vidět ho plakat bylo hrozně náročné. Jsem si jistý, že nevyhraje jen jeden, ale mnohem více grandslamů. Přeju mu vše dobré a ať se co nejdříve uzdraví,“ řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Nadal.

Prvnímu semifinále se podrobně věnujeme zde.

Dramatické derby ovládla po obratu Havlíčková
Ryze české juniorské semifinále Roland Garros zvládla lépe sedmnáctiletá Lucie Havlíčková (863.). O rok mladší krajanku Sáru Bejlek (270.) porazila po více než dvě a půl hodině 6:3, 6:7(2) a 7:5.

Bejlek odvrátila v desáté hře druhé sady mečbol a v rozhodujícím dějství vedla už 5:2, pak ale na její sérii pěti získaných gemů v řadě zareagovala Havlíčková stejnou mincí a parádním obratem nakonec vybojovala postup pro sebe.

„Po proměněném mečbolu jsem byla tak šťastná, že jsem měla na krajíčku. Měla jsem fakt radost. Vlastně jsem tomu ani nemohla uvěřit, protože za stavu 2:5 už jsem si říkala: ‚To je v háji, to jsem zase něco vyvedla z mečbolu…‘ Ale otočila jsem to a ten pocit pak byl neskutečný,“ radovala se Havlíčková, která je členkou TK Sparta Praha.

O titul si turnajová devítka zahraje proti nenasazené Solaně Sierraové (575.) z Argentiny, přemožitelce další talentované Češky Bartůňkové.

Utkání se podrobně věnujeme v samostatném článku.

Bartůňková do singlového finále nepronikla
Šestnáctiletá Nikola Bartůňková (350.) si finále dvouhry na juniorském Roland Garros nezahraje. Osmifinálová přemožitelka chorvatské světové jedničky Marčinkové prohrála v pátečním semifinále 5:7 a 0:6 s o rok starší Argentinkou Solanou Sierraovou (575.). Odpoledne si Bartůňková zahraje ještě o finále čtyřhry.

Paříž zná obsazení finále ženské čtyřhry
O titul ze ženské čtyřhry si zahrají debly Gauffová, Pegulaová a Garcíaová, Mladenovičová. Pár Gauffová, Pegulaová v prvním semifinálovém zápase přehrál krajanky Keysovou s Townsendovou 6:4, 7:6(4), Garcíaová s Mladenovičovou odpoledne porazily debl L. Kičenoková, Ostapenková 2:6, 6:4, 6:2.

Vybrané zápasy 13. hracího dne

Semifinále dvouhry mužů
Rafael Nadal (ESP, 5.) – Alexander Zverev (GER, 3.) 7:6(8), 6:6 skreč. Zverev
Casper Ruud (NOR, 8.) – Marin Čilič (CRO, 23.) 3:6, 6:4, 6:2, 6:2

Semifinále čtyřhry žen
Gauffová, Pegulaová – Keysová, Townsendová (všechny USA) 6:4, 7:6(4)
L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) – Garcíaová, Mladenovičová (obě FRA) 6:2, 4:6, 2:6

Semifinále dvouhry juniorek
NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (350.) – Solana Sierraová (ARG, 575.) 5:7, 0:6
LUCIE HAVLÍČKOVÁ (863.) – SÁRA BEJLEK (270.) 6:3, 6:7(2), 7:5

Semifinále čtyřhry juniorek
Bartashevichová (FRA), Zajcevová (-) – BARTŮŇKOVÁ, Naefová (SUI) 6:3, 1:6, 7:10
BEJLEK, HAVLÍČKOVÁ – Čiričová Bagaričová (CRO), Costoulasová (BEL) 6:4, 6:2