Tři juniorky v semifinále Roland Garros? Jsme tenisová supervelmoc! raduje se Kaderka

- Marek Bartošík

Mimořádně spokojen může být v těchto dnech prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, který s nadšením sleduje parádní úspěchy českých juniorek na grandslamovém Roland Garros. Poté, co se Nikola Bartůňková, Sára Bejlek i Lucie Havlíčková probojovaly už do semifinále, se o svou radost podělil v rozhovoru pro Tenisový svět. „Je to neuvěřitelné, neuvěřitelné! Pro český tenis je to zrcadlo, v jakém stavu se nachází,“ líčil Kaderka.

Loni přineslo grandslamové Roland Garros zázračný double Barbory Krejčíkové a také triumf juniorky Lindy Noskové, letos se nese v duchu dominance českých dívek. Semifinále dvouhry má totiž až na jednu argentinskou stopu jménem Solana Sierraová ryze české obsazení!

„Lidé se mě ptají, jestli jsme nepřesunuli Pardubickou juniorku do Paříže,“ usmíval se prezident ČTS Ivo Kaderka. „Kolegové mi volají a říkají, že to je šokující. Pro český tenis je to zrcadlo, v jakém stavu se nachází. Nejsme tenisová velmoc, ale supervelmoc,“ těší dlouholetého šéfa svazu.

Povzbuzující je i to, že se české naděje prezentují na pařížské antuce rozdílnými herními projevy – Havlíčková ničí soupeřky skvělým podáním a ránami, Bartůňková předvádí krásný celodvorcový tenis a Bejlek vyniká svou zarputilostí, obranou i variabilitou.

„Jsou to tenistky ze tří národních tenisových center – Bejlek z Prostějova, Havlíčková z TK Sparta Praha a Bartůňková z I. ČLTK. Každá hraje jinak a všechny hrají skvěle. Je to ukázka české šikovnosti,“ pochválil talentované hráčky Kaderka, jenž zároveň ocenil obětavou práci osobních i svazových trenérů.

Za ČTS je tentokrát v Paříži zkušené duo Josef Čihák a David Škoch. „Jsou to trenéři par excellence, může nám je závidět celý svět. Pepík Čihák, který je můj velký kamarád, je jasně vítězný typ a vynikající trenér. Kamkoliv ho pošlu, vždy něco vyhraje. A David Škoch je samozřejmě naprosto vynikající trenér,“ nešetřil komplimenty Kaderka.

Velkou zásluhu na úspěchu českých juniorek mají bezesporu také osobní trenéři tenistek Jan Hernych (Bartůňková), Lukáš Dlouhý (Havlíčková) a Jakub Kahoun (Bejlek).

Český tenis přitom sbírá úspěchy nejen na kurtech, ale i na diplomatickém poli, když získal pořadatelství pro červencové mistrovství Evropy do 16 let. Velká akce se původně měla konat v Moskvě, novým dějištěm je Přerov. A právě blížící se evropské mistrovství, na které zavítají vycházející tenisové hvězdy ze starého kontinentu, bylo jedním z hlavních témat zasedání Tennis Europe v Paříži.

„Bylo to pravidelné jednání boardu. Hodně jsme se na něm věnovali tomu, jak zvládnout mistrovství Evropy v Přerově. Zasedání se neslo v přátelské atmosféře. Board je mimořádně výkonný, profesionální a lidsky přátelský,“ dodal prezident ČTS a Tennis Europe Ivo Kaderka.