České juniorky v Paříži řádí! Trio Bartůňková, Bejlek a Havlíčková se probilo do semifinále singlu i deblu

- Jan Vojkůvka

Skvělý den prožily v Paříži české juniorky. Postup do grandslamového semifinále dvouhře totiž vybojovaly Nikola Bartůňková, Sára Bejlek a Lucie Havlíčková. Všechny tři pak uspěly i ve čtvrtfinále čtyřhry a podškrtly český superčtvrtek.

Velmi úspěšný vstup do čtvrtečního programu na Roland Garros prožila Nikola Bartůňková, která doslova deklasovala slovenskou juniorku Nikolu Daubnerovou. Česká tenistka, která ve středu zdolala favorizovanou Petru Marčinkovou, navázala na své vítězství parádním výkonem a Daubnerovou přehrála za pouhou hodinu po setech 6:3, 6:0.

Do zápasu přitom nevstoupila ideálně a prohrála si servis hned v prvním gemu. Pak se ale rozehrála, rychle srovnala a od stavu 3:3 už nepovolila soupeřce uhrát žádný gem.

„Byl to pro mě velmi těžký zápas, protože se s Niki známe a jsme kamarádky. Je to dobrá hráčka, má nepříjemnou hru a na začátku byla nahecovaná. Musela jsem si zvyknout na rytmus její hry – měnila ho, hrála i vysoké míče. Nakonec jsem ale podala dobrý výkon a zvládla to. Semifinále je pro mě velký úspěch,“ hlásila spokojená Bartůňková.

Krátce po ní dohrála svůj čtvrtfinálový zápas i Sára Bejlek. A také členka třetí stovky světa v pařížské juniorce dominovala.

V souboji s Ruskou Mirrou Andrejevovou (6:4, 6:1) měla sice slabší vstup do utkání a prohrávala 1:4 se ztrátou dvou brejků, ale následně začala na kurtu dominovat. Vyhrála totiž neskutečných 10 her v řadě a otočila z 1:4 na 6:4 a 5:0! Až poté povolila Andrejevové podržet si podání a hned v dalším gemu duel zakončila.

„Po dvou prohraných gemech jsem byla lehce vynervovaná, pak jsem se ale vrátila ke své hře a uklidnila jsem se,“ řekla Sára Bejlek. „První set jsme se tahaly. Soupeřka pinkala, tak jsem s ní taky pinkala. Ve druhém setu už začala dělat daleko víc chyb, já jsem jenom vracela míčky do kurtu. Nejdůležitější bylo udržet se v hlavě v pořádku a nebýt zbytečně nervózní,“ doplnila.

Obrovský úspěch českých juniorek potvrdila i Lucie Havlíčková. Oproti svým krajankám však na postup potřebovala dvě hodiny a hned tři sety. Kanaďanku Annabelle Xuovou nakonec porazila 7:6(5), 4:6, 6:1.

Poté, co odvrátila v prvním setu hrozbu porážky, když prohrávala už 3:5, se jí povedlo urvat na svou stranu tiebreak a ve druhém dějství se naopak dostat do vedení 3:1. Tentokrát to ovšem byla Xuová, komu se povedlo vyrovnat a následně i skóre otočit. Rozhodnout tak musel až třetí set, v němž Havlíčková od stavu 1:1 vybojovala tři brejky v řadě a dokráčela si rovněž pro postup do semifinále.

„Zápas to byl opět nervózní, ale jelikož jsem s Annabelle letos poměrně hladce vyhrála, říkala jsem si, že bych to mohla zvládnout (Havlíčková ji porazila koncem února v Criciúmě dvakrát 6:2, pozn. red.). V prvním setu jsem si to moc nepohlídala, prohrávala jsem 3:5, pak jsem to naštěstí otočila. Ve druhém setu jsem rychle vedla 3:1, poté jsem ale hrála pasivněji, a proto jsem ten set prohrála. Ve třetím setu jsem se vrátila ke své hře a dotáhla jsem to do šťastného konce,“ shrnula Havlíčková.

Bartůňková se v semifinále utká s Argentinkou Solanou Sierraovou, Bejlek s Havlíčkovou pak čeká ryze česká bitva o finále. Ta bude pikantní i z toho hlediska, že obě spolu úspěšně zápolí i ve čtyřhře.

„Lucka má dobrý servis, a když má den, nedá se s ní hrát. Ale když ho nemá, je schopná prohrát s kýmkoliv,“ poznamenala Bejlek.

„Sára má moc šikovnou ruku, umí kraťasy, čopíky, kopec, krátký úder, úhel… Je nebezpečná svoji variabilní hrou, ale zároveň nám to pomáhá v deblu. Tři Češky v semifinále je neskutečný úspěch. Myslím, že to nikdo moc nečekal, přestože nás tady bylo hodně,“ uzavřela Havlíčková.

České juniorky zvládly i debl
Na své úspěšné singlové zápasy dokázaly Češky navázat i v deblu, ve kterém se všechny tři rovněž představily ve čtvrtfinálových zápasech.

Mnohem snazší cestu do semifinále měly Sára Bejlek s Lucií Havlíčkovou, které se utkaly s Petrou Marčinkovou a Johanne Svendsenovou. Nasazené jedničky měly v utkání více ze hry a zvítězily za pouhých 59 minut 6:4, 6:2.

O poznání dramatičtější průběh měl zápas Nikoly Bartůňkové, která po boku Švýcarky Celine Naefové nakonec ale také slaví postup. Česko-švýcarský pár proti Dianě Shnaiderové a Hanně Vandewinkelové čelil dokonce jednomu mečbolu, ale nakonec se mu v dramatickém supertiebreaku povedlo proměnit v pořadí šestý mečbol a zvítězit 6:4, 0:6, 14:12.

Čtvrtfinále dvouhry juniorek
NIKOLA BARTŮŇKOVÁ – Nikola Daubnerová (SVK) 6:3, 6:0
SÁRA BEJLEK – Mirra Andrejevová 6:4, 6:1
LUCIE HAVLÍČKOVÁ – Annabelle Xuová (CAN) 7:6(5), 4:6, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry juniorek
BEJLEK, HAVLÍČKOVÁ – Marčinková (CRO), Svendsenová (DEN) 6:4, 6:2
Shnaiderová (-), Vandewinkelová (BEL) – BARTŮŇKOVÁ, Naefová (SUI) 4:6, 6:0, 12:14