RG: Šwiateková dál vítězí, ve finále narazí na osmnáctiletou Gauffovou! České juniorky v Paříži řádily

- Redakce

Letošní Roland Garros pomalu spěje ke svému vyvrcholení. Ve čtvrtek se rozhodlo o finalistkách ženské dvouhry. Iga Šwiateková splnila roli favoritky proti Darje Kasatkinové, se kterou prohrála jen tři hry. Cori Gauffová následně porazila Martinu Trevisanovou, kterou zdolala hladce 6:3, 6:1. Udělen už byl i první titul, a to ve smíšené čtyřhře, v níž se z vítězství radují Ena Šibaharaová a Wesley Koolhof. Obrovského úspěchu dosáhly české juniorky Nikola Bartůňková, Sára Bejlek a Lucie Havlíčková, které všechny prošly do semifinále dvouhry i čtyřhry.

Semifinálový program ženské dvouhry na letošním Roland Garros začal velmi svižným zápasem. Doslova demolici předvedla světová jednička Iga Šwiateková! Polská tenistka protáhla svou vítěznou šňůru už na 34 zápasů a zničila Rusku Darju Kasatkinovou 6:2, 6:1.

Kasatkinová sice až do semifinále neztratila ani set, ale v důležitém utkání s nejlepší hráčkou současnosti nedostala prakticky žádnou šanci. Polka za celý zápas čelila jednomu brejkbolu a dokonce si prohrála podání, ale své zaváhání dokonale napravila. Na returnu totiž řádila a připsala si pět brejků.

Zápas navíc zakončila šňůrou pěti získaných her v řadě. K vítězství si dopomohla i 22 vítěznými údery. Protáhla tím svou neporazitelnost, která trva už od únorového turnaje v Dauhá.

Šwiateková se díky tomu může se těšit na sobotní finále, v němž se utká s Američankou Cori Gauffová. Teprve osmnáctiletá tenistka si postup do souboje o titul zajistila drtivým vítězstvím 6:3, 6:1 nad Martinou Trevisanovou.

Italka se sice dvakrát prosadila na returnu, ale v obou případech jen doháněla manko brejku. Navíc se trápila v mezihře, když zahrála hned 36 nevynucených chyb a ze zápasu se tak trochu vyházela. Nicméně Gauffová i tak zahrála 14 vítězných úderů a soupeřku přinutila k 18 chybám svým aktivním přístupem.

Gauffová, která se stala nejmladší grandslamovou finalistkou od Marie Šarapovové (Wimbledon 2004), proti Trevisanové potvrdila skvělou formu, v níž se v Paříži nachází. Do finále totiž prošla bez ztráty setu.

Šibaharaová s Koolhofem slaví grandslamový titul
Paříž se už ve čtvrtek dočkala svých prvních letošních šampionů. Ve smíšené čtyřhře se z prvenství raduje japonsko-nizozemská dvojice Ena Šibaharová a Wesley Koolhof. Druzí nasazení ve finále porazili norsko-belgický pár Ulrikke Eikeriovou a Jorana Vliegena ve dvou setech 7:6(5), 6:2. Pro oba se jedná o premiérový titul na turnajích velké čtyřky.

Juniorky v Paříži řádí
Skvělý den prožívají v Paříži české juniorky. Postup do grandslamového semifinále dvouhře totiž vybojovaly Nikola Bartůňková, Sára Bejlek a Lucie Havlíčková. Na všechny tři přitom čeká ještě čtvrtfinále čtyřhry.

Velmi úspěšný vstup do čtvrtečního programu na Roland Garros prožila Nikola Bartůňková, která doslova deklasovala slovenskou juniorku Nikolu Daubnerovou. Česká tenistka, která ve středu zdolala favorizovanou Petru Marčinkovou, navázala na své vítězství parádním výkonem a Daubnerovou přehrála za pouhou hodinu po setech 6:3, 6:0.

Do zápasu přitom nevstoupila ideálně a prohrála si servis hned v prvním gemu. Pak se ale rozehrála, rychle srovnala a od stavu 3:3 už nepovolila soupeřce uhrát žádný gem.

Krátce po vítězství Bartůňkové dohrála svůj čtvrtfinálový zápas i Sára Bejlek. A také členka třetí stovky světa v pařížské juniorce dominovala.

V souboji s Ruskou Mirrou Andrejevovou (6:4, 6:1) měla sice slabší vstup do utkání a prohrávala 1:4 se ztrátou dvou brejků, ale následně začala na kurtu dominovat. Vyhrála totiž neskutečných 10 her v řadě a otočila z 1:4 na 6:4 a 5:0! Až poté povolila Andrejevové podržet si podání a hned v dalším gemu duel zakončila.

Obrovský úspěch českých juniorek potvrdila i Lucie Havlíčková. Oproti svým krajankám však na postup potřebovala dvě hodiny a hned tři sety. Kanaďanku Annabelle Xuovou nakonec porazila 7:6(5), 4:6, 6:1.

Poté, co odvrátila v prvním setu hrozbu porážky, když prohrávala už 3:5, se jí povedlo urvat na svou stranu tiebreak a ve druhém dějství se naopak dostat do vedení 3:1. Tentokrát to ovšem byla Xuová, komu se povedlo vyrovnat a následně i skóre otočit. Rozhodnout tak musel až třetí set, v němž Havlíčková od stavu 1:1 vybojovala tři brejky v řadě a dokráčela si pro postup do semifinále.

Ohlasy českých hráček po singlech naleznete zde.

Češké juniorky zvládly i debl
Na své úspěšné singlové zápasy dokázaly Češky navázat i v deblu, ve kterém se všechny tři rovněž představily ve čtvrtfinálových zápasech.

Mnohem snažší cestu do semifinále měly Sára Bejlek s Lucií Havlíčkovou, které se utkaly s Petrou Marčinkovou a Johanne Svendsenovou. Nasazené jedničky měly v utkání více ze hry a zvítězily za pouhých 59 minut 6:4, 6:3.

O poznání dramatičtější průběh měl zápas Nikoly Bartůňkové, která po boku Švýcarky Celine Naefové nakonec ale také slaví postup. Česko-švýcarský pár proti Dianě Shnaiderové a Hanně Vandewinkelové čelil dokonce jednomu mečbolu, ale nakonec se mu v dramatickém supertiebreaku povedlo proměnit v pořadí šestý mečbol a zvítězit 6:4, 0:6, 14:12.

Vybrané zápasy 12. hracího dne

Semifinále ženské dvouhry
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Darja Kasatkinová (20.) 6:2, 6:1
Martina Trevisanová (ITA, 59.) – Cori Gauffová (USA, 23.) 3:6, 1:6

Semifinále mužské čtyřhry
Arevalo (SLV), Rojer (NED) – Bopanna (IND), Middelkoop (NED) 4:6, 6:3, 7:6(8)
Dodig (CRO), Krajicek (USA) – Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 4:6, 7:6(1), 7:5

Finále smíšené čtyřhry
Eikeriová (NOR), Vliegen (BEL) – Šibaharaová (JPN), Koolhof (NED) 6:7(5), 2:6

Čtvrtfinále dvouhry juniorek
NIKOLA BARTŮŇKOVÁ – Nikola Daubnerová (SVK) 6:3, 6:0
SÁRA BEJLEK – Mirra Andrejevová 6:4, 6:1
LUCIE HAVLÍČKOVÁ – Annabelle Xuová (CAN) 7:6(5), 4:6, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry juniorů
Butvilas (LTU), Poljičak (CRO) – BARTOŇ, Kim (USA) 2:6, 7:6(3), 12:10

Čtvrtfinále čtyřhry juniorek
BEJLEK, HAVLÍČKOVÁ – Marčinková (CRO), Svendsenová (DEN) 6:4, 6:2
Shnaiderová (-), Vandewinkelová (BEL) – BARTŮŇKOVÁ, Naefová (SUI) 4:6, 6:0, 12:14