Skalp světové jedničky? Ani jsem to tak nebrala, líčí spokojená Bartůňková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Napínavý souboj Nikoly Bartůňkové a Petry Marčinkové bezesporu splňoval parametry finále, talentované tenistky na sebe ale narazily už ve třetím kole juniorského Roland Garros. Šestnáctiletá Češka se světové jedničky nezalekla a po parádním výkonu vybojovala triumf 7:6(5) a 7:5. „Petru jsem znala. Ani jsem to nebrala tak, že je světová jednička,“ vyprávěla po postupu do čtvrtfinále Bartůňková.

Z jedné strany dvorce přilétaly rány od chorvatské světové jedničky Petry Marčinkové, na straně druhé se snažila svou variabilitou a herní inteligencí prosadit Nikola Bartůňková. A povedlo se! Česká tenistka bravurně ustála náročné koncovky obou setů a vysloužila si mimořádně ceněné vítězství nad juniorskou šampionkou letošního Australian Open.

Jak se cítíte bezprostředně po utkání proti Marčinkové?
Jsem moc ráda, že jsem tenhle zápas vyhrála. Nakopne mě do dalších kol. Petru jsem znala, dvakrát jsem ji porazila, když mi bylo deset nebo dvanáct. Za poslední rok se velmi zlepšila. Ani jsem to nebrala tak, že jsem porazila světovou jedničku. Na turnaji hraje každá tenistka dobře, má svůj styl. V prvním kole jsem málem prohrála, takže jsem už tady nemusela být (Bartůňková udolala americkou kvalifikantku Sonyu Macaveiovou 3:6, 7:6 a 7:6, pozn. red.).

Dnešní zápas byl vyrovnaný do posledního míče. Dokážete říct, čím jste si vysloužila vítězství?
Tahaly jsme se fakt hodně, uhrát každý míč bylo velmi těžké. Musela jsem být aktivní. Rozhodlo nejspíš to, že jsem chodila na síť, což je moje hra.

V prvním setu jste nevyužila za stavu 5:3 a 40:30 při svém podání setbol a soupeřka následně srovnala. Co je důležité si v takové chvíli pohlídat?
Musím zapomenout na všechno, co jsem odehrála. Nemůžu lpět na minulosti, což se mi bohužel někdy stává. Teď jsem ale zapomněla na všechny míče, od stavu 5:5 jsem hrála jako od začátku a podařilo se mi to.

Z grandslamů jste si zatím vyzkoušela Wimbledon, na Roland Garros ve svých šestnácti letech debutujete. Jak berete postup do čtvrtfinále?
Je to pro mě velký úspěch, nečekala jsem to, ale soustředím se jenom na výkon. Loni na Wimbledonu jsem skoro zkolabovala, byla jsem tam hrozně nervózní. Tady to bylo v prvním kole podobné, taky jsem nemohla najít svoji hru, soupeřka k tomu hrála velmi dobře.

Teď už je to s nervozitou lepší?
Ano, zápas od zápasu se to postupně lepší. Dnes jsem nebyla skoro vůbec nervózní, protože jsem neměla co ztratit. Petra je totiž na žebříčku výš než já.

V Paříži se mluví o rychlejší antuce, alespoň tedy na vedlejších dvorcích. Sedí vám?
Antuka je opravdu hodně rychlá, což je pro mě dobré, jelikož můžu chodit víc na síť a dělat body ze servisu. Na všechno si tady ale pořád zvykám.

V noci z úterý na středu se uskutečnila parádní bitva mezi Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem. Stihla jste jako velká tenisová fanynka zhlédnout aspoň kousek zápasu?
Jelikož hráli asi do půl druhé, dívala jsem se jen na set a půl. Ráno jsem se vzbudila a viděla jsem, že vyhrál Nadal. Byla jsem určitě ráda, protože jsem jeho fanynka. (usmívá se) A máte pravdu, tenis sleduju opravdu hodně!