RG: Derby i útok na 33. výhru v řadě. V Paříži se rozhodlo o zbylých semifinalistech

- Redakce

V pořadí 11. hrací den Roland Garros nabídnul zbylá čtvrtfinále dvouhry. Program na centrálním kurtu Philippa Chatriera zahájilo ruské derby mezi Veronikou Kuděrmetovovou a Darjou Kasatkinovou, které ovládla druhá zmíněná. Následně šla do akce největší turnajová favoritka a světová jednička Iga Šwiateková. Polka v souboji s Američankou Jessicou Pegulaovou získala už třiatřicátou výhru v řadě. Třetí mužský semifinalista vzešel z utkání mezi Rusem Andrejem Rubljovem a přemožitelem světové dvojky Chorvatem Marinem Čiličem, když pětisetové klání ovládl starší ze dvojice. Den uzavřela ryze severská bitva. Postup do premiérového grandslamového semifinále vybojoval Nor Casper Ruud nad Holgerem Runem z Dánska. Nikola Bartůňková porazila světovou juniorskou jedničku Chorvatku Marčinkovou a postoupila spolu se Sárou Bejlek a Lucií Havlíčkovou do grandslamového čtvrtfinále.

Kasatkinová postoupila do semifinále
Ruské derby na Roland Garros vyhrává po setech 6:4, 7:6(5) mírně favorizovaná Darja Kasatkinová (20.), která svou třetí čtvrtfinálovou účast proměňuje v premiérový postup o kolo dál. Aktivnější, ale také výrazně více kazící hráčkou byla dnes debutantka v této fázi turnaje Veronika Kuděrmetovová (29.), která šla do vedení 3:1, poté ale vypadla z tempa a první sadu prohrála 4:6.

Ve druhém, přes hodinu a čtvrt dlouhém setu, měla Kasatkinová dvakrát výhodu brejku, dokonce za stavu 5:4 podávala na postup, ale Kuděrmetovová v dlouhých gemech dokázala vydřít vyrovnání a otočila.

Pak ale přišla nešťastná zdravotní patálie v podobě puchýře a po ošetření se zavázaným chodidlem marně hledala herní pohodu. Kasatkinová dovedla set do tiebreaku a v něm vedla již 6:1. Kuděrmetovová ještě zabojovala, odvrátila čtyři mečboly, ale pátý již smazat nedokázala.

Šwiateková prodloužila vítěznou šňůru
Iga Šwiateková (1.) znovu potvrdila roli výrazné favoritky a protáhla svou vítěznou šňůru už na 33 zápasů! Světová jednička přehrála na dvorci Philippa Chatriera 6:3 a 6:2 Jessicu Pegulaovou (11.) a zkompletovala obsazení ženského semifinále.

Američanka, která neuspěla ani ve svém třetím grandslamovém čtvrtfinále v kariéře, držela s předloňskou turnajovou šampionkou krok jen na začátcích setů. O postup do finále si zahraje rodačka z Varšavy už zítra proti Darje Kasatkinové (20.), která zatím na Roland Garros neztratila v pěti zápasech ani jeden set.

Čilič v pěti setech vybojoval semifinále
Chorvat Marin Čilič (23.) si zahraje své šesté grandslamové semifinále. Třiatřicetiletý tenista ve čtvrtfinále udolal Andreje Rubljova (7.) za čtyři hodiny a deset minut po setech 5:7, 6:3, 6:4, 3:6 a 7:6(2).

198 cm vysoký hráč se nebál v utkání riskovat. Nasázel hned 88 winnerů a 71 nevynucených chyb, naopak bilance jeho soupeře činila 35/31. Jak už bylo zmíněno, pro Čiliče není účast mezi nejlepší čtveřicí na grandslamu ničím novým. Nicméně nutno dodat, že takhle daleko bývalá světová trojka na French Open nikdy nedokráčela.

RG: Ruud posledním semifinalistou
Norský tenista Casper Ruud (8.) ukončil ve čtvrtfinále spanilou jízdu dánského mladíka Holgera Runeho (40.) a zahraje si o postup do finále. Ve večerní více než tříhodinové bitvě zvítězil osmý nasazený ve čtyřech setech 6:1, 4:6, 7:6(2), 6:3 a může se těšit na souboj s Chorvatem Marinem Čiličem.

Havlíčková ovládla třísetovou bitvu
Lucie Havlíčková (863.) postoupila na juniorském Roland Garros do čtvrtfinále dvouhry. Sedmnáctiletá Češka přehrála v osmifinále Němku Joelle Lilly Sophie Steurovou (1177.) za dvě hodiny a sedm minut po setech 3:6, 6:0 a 7:6(5).

Dramatickou podívanou nabídla hlavně závěrečná sada, ve které česká tenistka prohrávala už 2:4. Jenže vzápětí Havlíčková vzala soupeřce servis přes čistou hru a dostala utkání do supertiebreaku, ve kterém už na kurtu dominovala. Může se tak těšit na další fázi turnaje, ve které nastoupí proti Kanaďance Annabelle Xuové (1234.).

Bartůňková porazila juniorskou světovou jedničku
Nikola Bartůňková (350.) se na Roland Garros blýskla cenným skalpem. Talentovaná Češka zdolala v souboji dvou šestnáctiletých dívek nejlepší juniorku světa Petru Marčinkovou (330.) z Chorvatska a postoupila po výhře 7:6(5) a 7:5 mezi osm nejlepších účastnic grandslamu.

První set byl jako na houpačce. Marčinková rychle vedla 3:1, Bartůňková ale čtyřmi gemy v řadě otočila na 5:3. Sada plná ztracených servisů nakonec vygradovala zkrácenou hrou, v níž otáčela česká tenistka ze stavu 1:4 na 7:5. Dramatické bylo rovněž druhé dějství. Bartůňková promarnila náskok 5:3, samotnou koncovku ale zvládla skvěle, když od stavu 5:5 urvala zbylé dva gemy pro sebe.

„Tahaly jsme se fakt hodně, uhrát každý míč bylo velmi těžké. Musela jsem být aktivní. Rozhodlo nejspíš to, že jsem chodila na síť, což je moje hra. Petra se za poslední rok velmi zlepšila, takže jsem moc ráda, že jsem tenhle zápas vyhrála. Nakopne mě do dalších kol,“ řekla Tenisovému světu Bartůňková.

O semifinále si Bartůňková zahraje proti stejně staré Slovence Nikole Daubnerové (1507.).

Postupuje také Bejlek
Po krajance Bartůňkové postoupila do čtvrtfinále juniorského Roland Garros rovněž Sára Bejlek (270.). Švýcarce Celine Naefové (738.) nedala šestnáctiletá Češka příliš šancí a porazila ji za 66 minut 6:3 a 6:2. V dalším kole tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou narazí na Rusku Andrejevovou. 

„Je to samozřejmě dobrý pocit,“ usmívala se čtvrtfinalistka Sára Bejlek. „Pro mě se jedná o začátek kroku, kterého tady chci dosáhnout. Ještě pořád mám před sebou tři zápasy dvouhry a tři zápasy čtyřhry, takže mě čeká ještě dlouhá cesta,“ doplnila.

V Paříži končí Menšík i Šalková
Jakub Menšík (1445.) na finálovou grandslamovou účast z Australian Open nenaváže. Český talent nestačil v osmifinále juniorského French Open na vítěze dvou turnajů na okruhu ITF, Španěla Daniela Meridu Aguilara (583.), jemuž podlehl v dramatickém klání za dvě a půl hodiny po setech 6:7(5), 6:7(6).

V Paříži dohrála i Dominika Šalková (449.), nad jejíž síly byla ve stejné fázi turnaje Mirra Andrejevová (840.). S ní prohrála za necelou hodinu hry po sadách 0:6, 1:6.

Bartoň nezvládl supertiebreak
Poslední český zástupce v pavouku juniorské dvouhry se s turnajem loučí. Hynek Bartoň (1709.) podlehl v osmifinále Slovákovi Peteru Benjamínovi Privarovi (1666.), a to za dvě hodiny a třiatřicet minut po setech 6:2, 4:6 a 6:7(1).

Talentovaný Čech ztratil ve druhém setu nadějné vedení 2:4, výhodu jednoho brejku měl pak i v závěrečné sadě. Privara se vždy dokázal ze složitých situací vymanit, načež v supertiebreaku nedal soupeři sebemenší šanci na úspěch.

Vybrané zápasy 11. hracího dne

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Andrej Rubljov (7.) – Marin Čilič (CRO, 23.) 7:5, 3:6, 4:6, 6:3, 6:7(2)
Casper Ruud (NOR, 8.) – Holger Rune (DEN, 40.) 6:1, 4:6, 7:6(2), 6:3

Čtvrtfinále dvouhry žen
Veronika Kuděrmetovová (29.) – Darja Kasatkinová (20.) 4:6, 6:7(5) 
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jessica Pegulaová (USA, 11.) 6:3, 6:2

Osmifinále dvouhry juniorů
Daniel Mérida (ESP, 583.) – JAKUB MENŠÍK (1445.) 7:6(5), 7:6(6) 
Peter Benjamín Privara (SVK, 1666.) – HYNEK BARTOŇ (1709.) 2:6, 6:4, 7:6(1)

Osmifinále dvouhry juniorek
Petra Marčinková (CRO, 330.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (350.) 6:7(5), 5:7
Celine Naefová (SUI, 738.) – SÁRA BEJLEK (270.) 3:6, 2:6
Joelle Lilly Sophie Steurová (GER, 1177.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (863.) 6:3, 0:6, 6:7(10)
Mirra Andrejevová (840.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (449.) 6:0, 6:1

Osmifinále čtyřhry juniorů
MENŠÍK, Pieczkowski (POL) – Dietrich (SUI), Tokac (TUR) 6:2, 5:7, 8:10
BARTOŇ, A. Kim (USA) – Vallejo, Vergara del Puerto (oba PAR) 6:4, 6:3

Osmifinále čtyřhry juniorek
Kinošitaová, Sajtóová (obě JPN) – BARTŮŇKOVÁ, Naefová (SUI) 2:6, 1:6
M. Andrejevová, VALENTOVÁ – Čiričová Bagaričová (CRO), Costoulasová (BEL) 5:7, 2:6
Šnajderová, Vandewinkelová (BEL) – KLIMOVIČOVÁ, ŠALKOVÁ 6:4, 6:3