Začali v květnu, dohráli v červnu. Famózní Nadal udolal v nočním maratonu Djokoviče

- Filip Lefenda

Rafael Nadal porazil v úterním čtvrtfinále Roland Garros světovou jedničku Novaka Djokoviče a je v Paříži nadále ve hře o vylepšení vlastního rekordu. Třináctinásobný turnajový šampion přehrál srbského rivala po více než čtyřech hodinách 6:2, 4:6, 6:2 a 7:6(4). Duel skončil na centrálním dvorci Philippa Chatriera ve čtvrt na dvě ráno.

Po jednoznačném prvním setu vstoupil Španěl parádně i do druhé sady. Dvěma brejky rivalovi utekl do trháku 6:2 a 3:0, pak ale Djokovič zabral a povolil ve zbytku dějství Nadalovi pouze jeden gem.

S Nadalem prohraná sada neotřásla. Skvěle vstoupil rovněž do té následující. A výhodu dvojího brejku už tentokrát ustřežil až do jejího konce. Djokovič se zmohl pouze na dva gemy.

Co se povedlo ve druhém setu Srbovi, toho docílil Nadal v partu číslo čtyři. Bělehradský rodák vedl už 5:2 a vše nasvědčovalo tomu, že o osudu utkání rozhodne až závěrečný pátý set. Jenže poté se s famózním obratem vytasil také „Rafa“, jenž opět potvrdil pověst antukového krále. Skrze dva odvrácené setboly si vynutil zkrácenou hru, v níž si postupně vypracoval luxusní náskok 6:1. Djokovičovi se poté podařilo třemi body v řadě snížit na 6:4, v pořadí čtvrtý mečbol už ale turnajová legenda využila.

„Je to pro mě hrozně moc emotivní,“ děkoval Nadal publiku za podporu. „Na tomto dvorci, který pro mě tolik znamená, jsem právě odehrál další neskutečný zápas. Mám šanci se zde zase vrátit a zahrát si další semifinále Roland Garros. Moc to pro mě znamená,“ pochvaloval si přímo na kurtu muž, jenž pod Eiffelovou věží v minulosti triumfoval už třináctkrát.

Pětatřicetiletý Nadal přitom v posledních týdnech laboroval s bolavými žebry i chronickým zraněním nohy. Nad jeho startem původně visel otazník. I přesto však dokázal utnout vítěznou šňůru světové jedničky, která před utkáním vyhrála 22 setů v řadě. Djokovičovi Nadal oplatil loňskou porážku ze semifinále.

„Novak je jedním z nejlepších hráčů v historii. Každý zápas proti němu je obrovská výzva. Abyste ho porazili, musíte chodit do všech úderů na sto procent. Byl to kouzelný večer. Jsem rád za to, jak to dopadlo,“ liboval si Nadal, jenž zaznamenal na Roland Garros už 110. výhru. Ve vzájemné bilanci ztrácí na Djokoviče už jen jediné vítězství (29:30).

Rekordman v počtu vyhraných grandslamů tak může v Paříži nadále pomýšlet na celkový 22. titul. V den svých 36. narozenin se Nadal střetne s Alexanderem Zverevem z Německa.