Kariéru zastavily operace. Britská olympijská medailistka se ve 28 letech loučí s tenisem

- Jan Vojkůvka

Patřila k tenistkám, které to mohou dotáhnout daleko. Stejně tak ale bývalá juniorská světová jednička byla jednou z těch, kterým zranění zhatí kariéru. Ve 28 letech se Laura Robsonová rozhodla, že pokoušet se o další návrat nemá cenu, a že zdraví je přednější. Proto oficiálně ukončila svou tenisovou kariéru.

Naposledy se Robsonová objevila na kurtech v dubnu 2019. Tehdy absolvovala svůj třetí turnaj po návratu z téměř roční tenisové pauzy, kterou musela podstoupit kvůli operaci kyčle. V Sunderlandu na turnaji ITF však tehdy skrečovala osmifinálové utkání, což je nakonec také její poslední zápis do tenisových statistik.

Musela totiž jít na další operaci kyčle. Chirurgickému zákroku se podrobila nakonec v prosinci zmíněného roku, více než půl roku po svém posledním utkání. Rehabilitace ovšem neprobíhala zcela podle představ, dokonce musela znovu na operaci a nyní, tři roky od svého přerušení kariéry, se rozhodla s tenisovým životem nadobro skoncovat.

„Prošla jsem všemi možnými rehabilitacemi a operacemi,“ uvedla bývalá 27. tenistka světového žebříčku pro BBC Sport. „Měla jsem další operaci (třetí, pozn. redakce) kyčle, prodělala jsem pravděpodobně nejlepší rehabilitační blok svého života. Chodila jsem ke všem nejlepším specialistům a kolem sebe jsem měla několik úžasných lidí, se kterými jsem pracovala, aby mě dostali zpátky na kurt.“

„Jenže, když jsem pak dvakrát trefila míček, prostě jsem věděla, že je konec,“ pokračovala Robsonová. „Připadá mi divné to říkat nahlas, ale skončila jsem, jsem v důchodu.“

„Kvůli tomu, co mi loni řekli lékaři, jsem to veděla už déle. Myslím ale, že mi dlouho trvalo, než jsem si to připustila, a proto mi trvalo tak dlouho, než jsem to řekla oficiálně,“ dodala osmifinalistka Wimbledonu a US Open.

Kromě dvou operací kyčle se musela Robsonová podrobit už v roce 2014 operaci zápěstí, kvůli čemuž vynechala bezmála rok a půl. Za posledních osm let tak byla na marodce neskutečně dlouhých pět a půl let. A s tím se profesionální kariéra udržuje jen velmi obtížně.

I tak ale může být neskutečně hrdá na to, co dokázala. Povedlo se jí vyhrát juniorku na Wimbledonu a vystoupat na první místo juniorského žebříčku. Jako profesionálka si v roce 2012 zahrála jedno finále na okruhu WTA a vyhrála tři turnaje ITF. Jedním z hlavních vrcholů byl zisk stříbrné olympijské medaile v Londýně 2012, kde postoupila do finále smíšené čtyřhry s Andym Murraym.