Nadal před čtvrtfinálovou bitvou s Djokovičem: Může to být můj poslední zápas na Roland Garros v kariéře

- Jan Vojkůvka

Čas nelze zastavit a plně si to uvědomuje i Rafael Nadal. Španělská superhvězda patří ve 35 letech stále k nejlepším tenistům světa, ale moc dobře ví, že s ohledem na věk i neustálé zdravotní obtíže nebude hrát věčně. Přesto na tiskové konferenci po vítězství nad Felixem Augerem-Aliassimem překvapil vyjádřením, že se klidně může jednat o jeho poslední Roland Garros v kariéře.

Nadal absolvoval v nedělí náročný pětisetový duel proti světové devítce Augeru-Aliassimeovi. Zkušený Španěl, pro nějž je areál Rolanda Garrose takřka domácím svatostánkem, nakonec po téměř čtyřapůlhodinové bitvě zvítězil 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 a po postupu do čtvrtfinále zářil úsměvy.

Ač se ale na tiskové konferenci snažil působit optimisticky, ne všechna jeho slova zrovna potěšila jeho skalní příznivce. Řeč se totiž stočila na jeho opětovné zdravotní obtíže, kterými v procházející sezoně procházel, ač do roku 2022 vlétl jako uragán a až do března vyhrál všechny zápasy, do kterých nastoupil.

Pak se ale objevila únavová zlomenina žebra, která mu narušila plány a zhatila podstatnou část antukové části sezony. Po návratu na kurty to navíc nebylo ono, když skončil ve čtvrtfinále v Madridu a dokonce v osmifinále turnaje v Římě. Navíc jej znovu začalo trápit problémové chodidlo.

„Ale jsem ve čtvrtfinále Roland Garros. Před dvěma a půl týdny po turnaji v Římě jsem ani nevěděl, jestli tu budu moci být,“ uvedl v rozhovoru s novináři. „Takže si užívám fakt, že jsem tady ještě jeden rok,“ nastínil, kam se jeho řeč následně stočí. Moc dobře totiž ví, že jeho kariéra nejspíš nebude trvat ještě několik let a klidně se může stát, že se jedná o jeho poslední Roland Garros.

„Abych byl upřímný, každý zápas, který zde hraju, tak nevím, jestli to nebude můj poslední zápas tady na Roland Garros v kariéře. To je teď moje situace,“ připustil. Vzhledem k tomu, že jej ve čtvrtfinále čeká Novak Djokovič, rapidně to zvyšuje hrozbu, že na letošním ročníku může skončit. A zda na tamní antukové dvorce ještě někdy přijede, je i podle něj věc velmi nejistá.

„Proto se jen snažím užívat si to co nejvíce a bojovat, jak jen mohu, abych i nadále žil sen, kterým je pokračovat v hraní tenisu, dostat se co nejdál a hrát proti světové jedničce. Doufám, že budu mít možnost hrát na své nejvyšší úrovni a pak se uvidí,“ podotkl.

„S Novakem se známe velmi dobře, odehráli jsme toho spolu spoustu. Přijel sem jako vítěz z Říma, já naopak nebyl v nejlepší pozici, když jsem dorazil. Ale jsme tady. Jsme na Roland Garros, což je bezpochyby mé oblíbené místo. Mohu vám říct jen jedno, budu se soustředit a pokusím se odvést to nejlepší. Garantovat mohu jen to, že budu bojovat až do samotného konce,“ dodal k utkání, které se bude hrát v úterý od 21 hodin.