Milovnice kávy zazářila v Paříži! Juniorka Šalková při premiéře skolila světovou dvojku

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Málokomu se podaří při turnajové premiéře vyzrát na světovou dvojku. Juniorka Dominika Šalková si však může tuto ceněnou položku odškrtnout, jelikož v úvodním kole Roland Garros skolila Belgičanku Sofii Costoulasovou po setech 6:7(5), 6:1 a 6:3! „Do zápasu jsem šla s tím, že bude hodně těžký. Zároveň jsem si ale věřila a chtěla jsem ji porazit, což se nakonec povedlo,“ těšilo Šalkovou, jíž náleží 25. příčka v juniorském rankingu.

Namotivována nedávným triumfem na ženském turnaji ITF v Osijeku se sedmnáctiletá Dominika Šalková vydala zápolit na juniorské Roland Garros. Na pařížské antuce by ráda vylepšila svůj výsledek z letošního Australian Open, kde se při své grandslamové premiéře probojovala do osmifinále.

A v areálu Rolanda Garrose začala výborně – na úvod turnaje vyřadila jednu z favoritek turnaje Sofii Costoulasovou po třísetové bitvě!

Pro první kolo jste schytala dost přísný los. Jak jste k němu přistupovala?
Do zápasu jsem šla s tím, že bude hodně těžký. Ona letos skoro neprohrála zápas, má hodně dobrou bilanci. Zároveň jsem si ale věřila a chtěla jsem ji porazit, což se nakonec povedlo. Dnes jsem dala hodně vítězných balónů, ve druhém setu mi taky pomohlo, že soupeřka udělala nějaké chyby.

Zdá se, že skutečně hrajete dost ofenzivně. Jak byste charakterizovala svoji hru?
Hraju rychle, soupeřky mě většinou nestíhají. Buď to padne, nebo ne. (směje se) Chci mít co nejvíc vítězných balónů. Někdy mi říkají, že hraju jak magor, ale takovou agresivní hru mám odmalička.

Nedávno jste se v Osijeku radovala z premiérové trofeje na ženském okruhu ITF. Ohlédnete se ještě za tímto turnajem?
Od kvalifikace jsem zahrála všechny zápasy skvěle. Soupeřky nestíhaly, všechno mi tam padalo. Hrálo se mi tam fakt dobře!

Jaké je grandslamové Roland Garros ve srovnání s turnajem ITF, jako byl ten v Chorvatsku?
Je tady jiná atmosféra. Na grandslamech se mi hraje dobře, i v Austrálii to bylo hezké. Na začátku jsem tam sice byla nervózní, jelikož to pro mě byl první grandslam, ale tady už jsem šla do zápasu bez nervozity, že si to jdu užít a zahrát co nejlíp.

Jaké máte v Paříži ambice?
Jdu zápas po zápase. Nicméně doufám, že se dostanu daleko, když už jsem porazila Costoulasovou.

Na Roland Garros se vydala početná výprava českých juniorů, v hlavní soutěži singlu je devět dívek a čtyři chlapci. Můžete popsat, jak to funguje uvnitř českého kontingentu?
Jsme tady se dvěma svazovými trenéry panem (Josefem) Čihákem a (Davidem) Škochem. Někdo tady má ještě svého trenéra nebo rodiče. Máme i WhatsApp skupinu, na které si domlouváme tréninky.

Jak se hodí podpora od ostatních Čechů při utkání?
Určitě je super, když mě někdo podporuje. Pan Škoch seděl celou dobu na zápase a povzbuzoval mě. A lidí bylo celkově dost, nečekala jsem, že jich bude tolik. Tleskali a fandili nám oběma. Užívala jsem si každý balón.

Už jste stihla i program mimo areál Rolanda Garrose?
Když jsme přijeli, šli jsme se podívat na Eiffelovku, procházeli jsme si okolí a došli si na kafé. Město je pěkné, moc se mi líbí.

Jste milovnice kávy?
Ano, mám ji ráda! Sotva vydržím den bez ní. (směje se) Před zápasem ani na turnajích ji ale nepiju. To spíš doma si dávám kafé každý den. A taky si ráda zajdu do kavárny a dopřeju si tam ke kávě ještě nějaký dortík.

Které kafé máte nejraději?
Latté, vždycky latté! Nic jiného. (směje se)