Vítězící Hradecká: o indické parťačce, jejích pumelicích i možném konci kariéry

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Své sedmnácté Roland Garros nemohla Lucie Hradecká začít lépe. Elitní deblová specialistka uspěla v celkově třech zápasech a v soutěži ženské i smíšené čtyřhry postoupila už do osmifinále. Ze zatím poslední výhry se radovala v sobotu po boku Indky Sanji Mirzaové, s níž začala spolupracovat na únorovém turnaji v Dubaji. Sedmatřicetiletá Hradecká se v Paříži rozpovídala nejen o své hvězdné parťačce, ale také o svém vztahu ke městě na Seině či vyhlídkách do budoucna.

Ty dvě spolu můžou dokázat velké věci! Lucie Hradecká i Sanja Mirzaová patří k nejúspěšnějším deblistkám uplynulé dekády, obě mají na kontě grandslamové trofeje a hromadu zkušeností. Letos hrají zatím šestý společný turnaj s parádní bilancí 15 výher oproti pěti porážkám.

Na grandslamovém Roland Garros nejprve v prvním kole udolaly houževnaté Italky Jasmine Paoliniovou a Martinu Trevisanovou (4:6, 6:2, 6:1), posléze ve druhé rundě vyřídily i slovinské duo Kaja Juvanová, Tamara Zidanšeková (6:3, 6:4).

Jak vnímáte postup do pařížského osmifinále?
Super, obhájila jsem body z loňska! Paříž mám moc ráda, dobře se mi tady hraje a antuku mám nejradši. Je to vidět i na výsledcích, často jsem tady byla minimálně v semifinále (dosud šestkrát, pozn. red.).

Máte za sebou dva zápasy ženské čtyřhry. Jaké byly?
S Italkami to bylo těžší, hrály líp než Slovinky. Moc nám nevyhovovalo, že využívaly velký spin. Špatně se do toho přebíhalo. V tomhle zápase to bylo hodně podobné. Zidanšeková hrála výborně, ale od Juvanové jsem čekala, že bude o něco lepší.

Ve čtvrtek jste dokonce zvládla dvě utkání – jedno po boku Mirzaové v ženské čtyřhře, druhé s ekvádorským parťákem Gonzalem Escobarem v mixu…
Zavzpomínala jsem si na svá mladší léta, kdy to takhle bylo docela často. Nakonec jsem to zvládla, i když jsem měla trochu problémy s nohou a bála se, jak to bude. Vždycky jsem to měla tak, že na druhý zápas jsem byla víc rozehraná a teď v mixu jsem se v tom utvrdila (Hradecká s Escobarem porazili duo Lechemiaová, Ramanathan dvakrát 6:4, pozn. red.).

Prozradíte, jak jste se daly dohromady s Mirzaovou?
Po Austrálii jsou turnaje v Dubaji a Dauhá, na které se mi popravdě vůbec nechtělo. Chtěla jsem být spíš doma, protože pak je šňůra v Americe. Ale říkala jsem si, že kdybych hrála s někým dobrým a byla by šance něco uhrát, tak pojedu. Zkusila jsem napsat Mirzaové, která už ale byla domluvená se Shelby Rogersovou. Ptala se mě, jestli s ní nechci hrát spíš Indian Wells a Miami, ale na tyhle akce jsem už byla domluvená s Maruškou Bouzkovou. Nicméně při odletu do Dubaje byla Rogersová pozitivní na covid, a tak mi Mirzaová řekla, jestli teda nechci hrát. A já jí odpověděla: No tak dobře, když jinak nedáš. (usmívá se) V Dubaji a Dauhá jsme postoupily do semifinále, sedly jsme si na kurtu i mimo něj. Na další turnaje jsem byla stále domluvená s Maruškou, ale v Miami jsme se dohodly, že se bude radši soustředit na singl.

Až do letošního února jste s Mirzaovou zapsaly jen jediný společný zápas – ve Štrasburku před jedenácti lety…
Největší sranda je, že jsme v tom roce prohrály ve Štrasburku v prvním kole. A pak jsme se potkaly tady ve finále Roland Garros (Hradecká s Hlaváčkovou tehdy porazily Mirzaovou s Vesninovou 6:4 a 6:3, pozn. red.). Zavzpomínaly jsme na to v Dubaji. A teď ve Štrasburku jsme si říkaly: Pamatuješ, jak jsme tady tehdy hrály… Takže když to nevyjde, vůbec to nevadí.

A zatím se vám daří skvěle! Jaká je vlastně Mirzaová parťačka?
Je fajn, sedly jsme si. Určitě je super, že si hodně věří, za kariéru toho má odehráno už spoustu a může se opřít o úspěchy (Mirzaová má na kontě tři grandslamové trofeje ze čtyřhry a tři z mixu, pozn. red.). Ona má zezadu neskutečný forhend, ani v tréninku není příjemné hrát proti takovým pumelicím. Obě toho máme docela dost za sebou. Pro Sanju je to určitě poslední rok a myslím, že pro mě taky.

Vážně? A jaké tedy máte vyhlídky do nejbližší budoucnosti?
Jdu z turnaje na turnaj. Uvidím, jak se budu cítit a jak na tom budu zdravotně. Nechávám tomu sice volný průběh, ale myslím, že se tady příští rok neuvidíme.

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
2. kolo čtyřhry žen
HRADECKÁ, Mirzaová (IND) – Juvanová, Zidanšeková (obě SLO) 6:3, 6:4