Životní tenis ve 26 letech! Jeanjeanová způsobila při grandslamové premiéře pořádnou senzaci

- Jan Vojkůvka

Poslední dobou by to nebylo pravé Roland Garros, kdyby se na slavném grandslamu nestalo něco, co dokáže šokovat. Na tradici v letošním ročníku navázala už šestadvacetiletá Leolia Jeanjeanová, která přemohla ve druhém kole světovou osmičku Karolínu Plíškovou a pokračuje ve svém pohádkovém příběhu o tom, jak vesměs neznámá hráčka dostala šanci a tu dokázala pevně uchopit!

Už vítězství v prvním kole nad 45. tenistkou světa Nurií Parrizasovou-Diazovou bylo ohromným překvapením. Jeanjeanová ovšem při své vůbec první účasti na grandslamovém turnaji (doposud nehrála ani kvalifikaci!) způsobila hotovou senzaci. Ve druhém kole totiž porazila 6:2, 6:2 světovou osmičku Karolínu Plíškovou.

„Dokázala jsem aplikovat svou taktiku, respektive ji trochu pozměnit a donutit soupeřku běhat,“ uvedla po utkání sympatická Francouzka. „Překvapuje mě, jak klidně se tu chovám. Obvykle trochu řvu a nemám zrovna nejlepší chování. Ale hodně jsem sama sebe překvapila, obzvlášť při vůbec prvním utkání na tak velkém kurtu,“ připomněla, že se s Plíškovou střetla na kurtu Simonne Mathieuové.

Pořadatelé pařížského grandslamu si musí mnout ruce. Při udělování divokých karet totiž padl jejich zrak právě na šestadvacetiletou rodačku z Montpellieru, která měla žebříčkové postavení tak akorát, aby se vůbec poprvé v kariéře podívala do kvalifikace turnaje velké čtyřky. K tomu nakonec ale nedošlo, protože získala zmíněnou divokou kartu. A pořadatelům se za to odměňuje dokonale.

Doposud nepříliš známá tenistka dlouhá léta pouze paběrkovala a zdálo se, že bývalá 50. juniorka světa nikdy nebude patřit mezi úspěšné hráčky. Důvodem však bylo i to, že se věnovala studiu na Lynn University, kde promovala v roce 2019.

Loni se pak Jeanjeanová rozhodla, že se chce tenisu věnovat na plný úvazek. Začala objíždět mnohem více turnajů, a dokonce si připsala první titul na okruhu ITF. Na to navázala i letos, když v dubnu došla do finále domácího podniku v Croissy (prohrála až s Lindou Noskovou) a vybojovala titul v Calvi.

„Ve Spojených státech jsem trochu ztratila fyzičku, takže jsem na ní hodně dřela. Kromě toho jsem musela trochu zhubnout,“ vyjmenovávala věci, na kterých musela pracovat, než se v minulé sezoně prosadila na okruhu ITF.

Tenistka, jež nikdy v kariéře nehrála ani klasický turnaj WTA, si tím vysloužila pozornost pořadatelů Roland Garros. Příležitost uchopila za pačesy a na pařížské antuce doslova řádí.

Nadšené domácí publikum totiž mohlo ve čtvrtek sledovat, jak skvěle hraje proti bývalé světové jedničce. Ani jednou nepřišla o podání, mezi prvním a druhým setem získala devět gemů v řadě a Plíškové prakticky nedala šanci.

Svým nečekaným, ale o to více zaslouženým vítězstvím si zajistila posun z 227. místa na světa do druhé stovky světa, v níž se objeví vůbec poprvé v životě. Kvůli tomu bude asi muset pozměnit svůj program. „Plánovala jsem, že se po Roland Garros zase vrhnu na menší turnaje ITF. Ale teď bych pochopitelně ráda hrála na WTA,“ usmívala se na tiskové konferenci.