Scházela mi trpělivost, mrzí Kvitovou. A Wimbledon? Pořád je to svatostánek tenisu!

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Ve druhém kole Roland Garros se jasně ukázalo, že Darja Savilleové (rozená Gavrilovová) není oblíbenou soupeřkou Petry Kvitové. Česká lvice nestačila na houževnatou a takřka nechybující Australanku už počtvrté ze šesti vzájemných zápasů, tentokrát jí v náročných větrných podmínkách podlehla za hodinu a čtvrt hry 4:6 a 2:6. „Hrála jsem špatně a ona nekazila. Nikdy to nebyla moje oblíbená soupeřka a ani nebude,“ upřímně konstatovala Kvitová, která už vyhlíží travnaté turnaje.

Když Petra Kvitová v prvním setu snížila z 2:5 na 4:5, její věrní fanoušci na skromném kurtu číslo 7 doufali celkem realisticky v obrat. Pro Darju Gavrilovovou se ale jednalo pouze o drobné zaškobrtnutí, jelikož ve zbývající části utkání proti české hvězdě ztratila pouhé dva gemy.

Dvaatřicetiletá Kvitová tak zakončila antukovou část sezóny, která jí v posledních letech moc radosti nepřináší, s negativní bilancí jediné výhry a čtyř porážek. O poznání lépe si chce dvojnásobná wimbledonská šampionka počínat na oblíbených travnatých turnajích, kde bude podstatně více „psát“ její agresivní hra.

Savilleová vás porazila už počtvrté ze šesti vzájemných zápasů. Proč se vám proti ní nedaří?
Běhá, dobře vrací a já se prostě vykazím. Nemám s ní asi tolik trpělivosti. Ani servis mi proti ní nepíše, protože stojí hodně vzadu. A dneska už vůbec, jelikož byla zima a větrno. Nikdy to nebyla moje oblíbená soupeřka a ani nebude.

Snížení na 4:5 s sebou ale neslo naději, že by se duel mohl vyvíjet jinak…
Byly nové míče, takže to letělo trošku normálně. Dva gemy byly dobré. Škoda, že to byly jenom dva gemy.

V letošní sezóně máte i dobré výsledky, po fajn utkání ale často následuje nevydařený výkon. Máte pro to vysvětlení?
Kdybych to věděla, tak vám to řeknu, ale bohužel nevím. Tentokrát naštěstí vydrželo zdraví a byl to jenom herní problém. Asi mi chybí zdravé sebevědomí, jelikož letos nemám nahráno tolik zápasů. Trénovat můžu, jak chci, ale zápasy jsou jiné než body v tréninku.

Jak se vám nachází motivace, abyste se vrátila na vítěznou vlnu?
Musím říct, že někdy nacházím motivaci hrozně těžko. Já ji mám, ale když takhle prohraju, je náročné se namotivovat. Teď přijde tráva, takže motivace je jasná. Mnoho úderů, které jsem zahrála, by soupeřka na trávě nedoběhla. Určitě se budu snažit zlepšit servis, abych jím uhrávala víc jednodušších bodů. A možná ještě variantu servis–síť.

Jaký máte turnajový plán na travnatou část sezóny?
Chtěla bych hrát Birmingham, Eastbourne a Wimbledon.

A co by vám během vaší oblíbené části kalendáře udělalo radost?
Asi kdybych z toho měla radost, abych si to užila. A abych hrála to, co bych měla.

Kolem Wimbledonu je po rozhodnutí WTA o odebrání bodů do žebříčku velký humbuk. Zatímco vy s travnatým grandslamem evidentně počítáte, třeba Naomi Ósakaová říkala, že se možná nezúčastní. Rozumíte jí?
Ne, nerozumím spoustě hráček na tour. Nechci se do toho ani vměšovat, protože někdy je to peklo. Hráčka, která byla světovou jedničkou a má čtyři grandslamy, řekne tohle. Já jsem úplně jiného názoru. I když na Wimbledonu nebudou body, pořád je to svatostánek tenisu. Nebude to žádná exhibice.

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry žen
Darja Savilleová (AUS, 127.) – PETRA KVITOVÁ (34.) 6:4, 6:2