Tenisová škola kouzel v Paříži. Atmosféra velkých kurtů mě žene dopředu, jásá Muchová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Akrobatické kousky, urputná obrana, nekompromisní útoky, dechberoucí výměny i šikovné kombinace vedoucí k vítězným úderům. Téměř zaplněný dvorec Suzanne Lenglenové viděl oslavu tenisu v podobě utkání mezi Karolínou Muchovou a světovou trojkou Mariou Sakkariovou. Česká hvězda nakonec vydřela proti řecké favoritce mimořádně působivý triumf a postup do třetího kola antukového Roland Garros. Zároveň si vysloužila i veřejnou chválu od francouzského „kouzelníka“ Fabriceho Santora.

Počtvrté se postavila proti člence Top 3 žebříčku a počtvrté zvítězila! Karolína Muchová navázala na úspěšné duely s Ashleigh Bartyovou (Australian Open 2021), Naomi Ósakaovou (Madrid 2021) a Karolínou Plíškovou (Wimbledon 2019), když ve druhé rundě Roland Garros vyzrála na světovou trojku a navíc skvělou antukářku Marii Sakkariovou po setech 7:6(5) a 7:6(4).

„Hrála jsem dobře a Maria hrála taky výborně. V koncovkách obou setů jsem se snažila držet své hry, zapojila jsem slice, kraťas i kopec. A myslím, že to fungovalo. Jsem ráda, že se mi v nejdůležitějších chvílích obou setů povedlo vytáhnout ten nejlepší servis a vlastně celou hru. Šla jsem si pro balóny a pro výhru, což rozhodlo zápas,“ popsala Muchová, jež agresivní Sakkariovou dokonce přestřílela na winnery v poměru 34:31.

Na dvorci Suzanne Lenglenové s kapacitou přes 10 tisíc míst předvedly Muchová a Sakkariová podle očekávání fantastickou reklamu na tenis. Ke skvělé atmosféře přispělo i to, že fanoušci svou podporu rovnoměrně rozdělili mezi obě sympatické tenistky.

„Když jsme přišly na kurt, byl poloprázdný, ale během zápasu se naplnil. Atmosféra byla skvělá, všichni fandili. Byl to moc hezký pocit,“ libovala si Češka, jež si na Roland Garros zahrála v tak velkém tenisovém stánku poprvé.

Nicméně na ostatních grandslamech už si největší stadióny – například monstrózní arénu Arthura Ashe na US Open – vyzkoušela. „Mám ráda velké kurty a když mě diváci ženou. Hrát na takových kurtech je obrovská motivace, která mě baví a žene dopředu,“ vyprávěla šikovná tenistka.

Muchovou ocenil kromě fanoušků i populární Francouz Fabrice Santoro. Někdejší sedmnáctý hráč žebříčku ATP, který si díky své kreativitě na kurtu vysloužil přezdívku „Magician“ (tedy kouzelník), nyní působí jako reportér a vede pozápasové rozhovory na pařížském grandslamu.

„Bylo to moc milé. Přišel za mnou před zápasem a pak i po něm. Prý se mu líbí, jak hraju. Pochvala od takových hráčů mě vždy potěší,“ zakončila své povídání Muchová, na niž čeká v atraktivním třetím kole americká ranařka Amanda Anisimovová.

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA MUCHOVÁ (81.) – Maria Sakkariová (GRE, 3.) 7:6(5), 7:6(4)