Tohoto vítězství si cením ze všeho nejvíc, raduje se Paulson po zisku největšího titulu kariéry

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Andrew Paulson na turnaji ITF v Mostě poprvé v kariéře ovládl turnaj kategorie 25k. Dvacetiletý Čech si pro největší trofej v kariéře dokráčel ve velkém stylu – neztratil ani set. Navíc jej velmi potěšilo, že po dvou triumfech v hale se mu konečně povedlo prorazit také na antuce. A i díky tomu se výrazně přiblížil dalšímu kariérnímu milníku, kterým by byl posun do čtvrté stovky světa. V pondělí totiž bude figurovat kolem 430. místa, což bude jeho nové kariérní maximum.

Po Liberci a Ostravě je to váš třetí triumf ve dvouhře na turnajích ITF. Jak vysoko si výhry považujete?
Titulu si vážím ze všeho nejvíc, protože je to nejvyšší kategorie, kterou jsem zatím vyhrál. A k tomu na antuce, na které jsem ještě titul nezískal. O to více si toho vážím.

Vyhráváte zatím výhradně na domácí půdě. Čím to je?
Je pravdou, že jsem dosavadní tři turnaje vyhrál v České republice. Je to asi tím, že se u nás doma cítím lépe. K tomu mám podporu, díky které se mi i hraje lépe.

V Mostě jste neztratil ani set, žádný soupeř neuhrál v setu více než čtyři gemy. Cítil jste převahu v každém zápase?
Převahu jsem cítil. Odehrál jsem dobré zápasy. Soupeřům jsem nepovolil moc gemů, držel jsem nad nimi převahu a jel jsem poctivě. Myslím, že to bude tím.

Kromě finále jste porazil samé Čechy - Kroužka, Šafránka, Poljaka a Menšíka. Který z těch zápasů byl pro vás nejtěžší a proč?
Každý zápas s Čechy byl z určitého pohledu těžký. Nejnáročnější ale byl s Davidem Poljakem, protože jsme spolu už na turnajích ITF hráli dva zápasy. Měli jsme spolu bilanci 1-1, a o to víc si toho vítězství cením víc.

Ve finále jste porazil Rakušana Neuchrista 6:3, 6:3. Jak byste finálový zápas zhodnotil?
Začátek byl trochu takový nejistý. Postupně jsem se ale zlepšoval, stále víc a víc jsem se do toho dostával. Hrál jsem aktivněji a chodil si pro body. Řekl bych, že soupeř pak už moc nestíhal. Míčky jsem si ale uhrával sám a pro triumf jsem si došel aktivním přístupem.

V poslední době hrajete velmi dobře i čtyřhry. Vyhrál jste letos dvě pětadvacítky, jednu patnáctku, s Adamem Pavláskem jste byl ve finále challengeru v Praze. Jak důležitou roli pro vás hraje čtyřhra?
Debl hraju rád. Mám tam lepší žebříček než v singlu. Díky tomu se dostávám na lepší turnaje. Letos už jsem nějaký turnaj vyhrál, ale na posledních pětadvacítkách u nás se mi úplně v deblu nedařilo, tak uvidíme, jak to půjde dál. Debl mě ale celkově baví a rád ho s českýma klukama k singlu hraju. Nicméně dvouhra má prioritu.

V Mostě jste ale s Riklem do čtvrtfinále nenastoupili. Co bylo důvodem?
Patrik se necítil po fyzické stránce úplně fit, tak jsme se rozhodli, že toho debla raději vzdáme, a že se já budu soustředit na singl a on se co nejlépe připraví na další turnaje.

Jak se cítíte po zdravotní stránce a jaké jsou vaše další turnajové plány?
Po zdravotní stránce se cítím dobře a nic mě nebolí. Už trochu ale cítím únavu, protože se v Mostě jednalo o pátý nebo šestý turnaj v řadě z té české šňůry. Ale pokračuju dál do Jablonce. V singlu se mi teď daří, takže se na to pokusím navázat, zase uhrát nějaký dobrý výsledek a pokusím se zase dostat trochu výš v žebříčku.