Povedlo se! Pro tyhle chvíle makáme, raduje se Kolář. Teď ho čeká antukový princ

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Kdo si počká, ten se dočká. Své o tom ví Zdeněk Kolář, který minulý týden na sedmnáctý pokus konečně prošel grandslamovou kvalifikací. Na premiérovou výhru v hlavní soutěži Roland Garros mu už ale stačila jediná účast, když v úterní večerní bitvě přemohl na diváky obsypaném dvorci číslo 14 hvězdného Francouze Lucase Pouilleho. „Je to něco neskutečného, že se mi tady povedlo vyhrát čtyři zápasy v řadě,“ líčil pětadvacetiletý Kolář.

Tradičně zarputilý a také kreativní výkon zajistil Zdeňkovi Kolářovi cennou výhru v prvním kole Roland Garros nad bývalým členem Top 10 Lucasem Pouillem (6:3, 4:6, 7:5, 6:4). Na odhodlaném českém reprezentantovi nebylo ani poznat, že má oproti semifinalistovi Australian Open 2019 o poznání méně zkušeností z velkých turnajů.

„Lucas je výborný hráč, skvěle servíroval a tlačil mě. Ne nadarmo byl v Top 10. Byl to těžký zápas. I kvůli tomu, že domácí fanoušci byli velmi hlasití. Hnali ho dopředu,“ popisoval atmosféru duelu Kolář, který nastřílel skoro stejně vítězných úderů jako jeho soupeř (39:40).

„Hrál jsem aktivně a agresivně, zároveň jsem těžil z dobré obrany. Je to pro mě velmi cenná výhra. Mám obrovskou radost, je to úžasný pocit,“ hlásil na noční tiskovce 134. tenista žebříčku ATP.

Kolář působil při líčení svých pocitů po velmi důležitém vítězství jako vždy klidně a mírně, což evidentně podědil po svém otci a zároveň trenérovi. „Pro tyhle chvíle makáme. Táta je nesmírně šťastný, že se mi to povedlo. Ale jak mi sám řekl, nedává to navenek tolik najevo,“ vysvětlil majitel tří challengerových trofejí ze dvouhry.

Při vyjmenování úspěchů českého bojovníka se nabízí jejich srovnání – výhra na grandslamu se totiž jeví jako vyšší meta než úspěch na challengeru. „Nechci, aby to znělo nějak divně, ale nesmírně si vážím každého vítězného utkání. A každý titul na challengeru měl něco do sebe. Snažím se na ně vzpomenout, když mě v tenise potkají těžší chvíle,“ vyznal se Kolář.

Na rodáka z Bystřice nad Pernštejnem, jemuž doma drží palce maminka, sestra i mnozí další, ale nyní nečeká žádné trápení, nýbrž velký tenisový svátek – ve druhém kole Roland Garros vyzve loňského finalistu turnaje Stefanose Tsitsipase. A dá se očekávat, že pořadatelé zařadí souboj mezi českým tenistou a světovou čtyřkou buď na centrální dvorec Philippa Chatriera, nebo na téměř stejně velký kurt Suzanne Lenglenové.

Kolář absolvoval tiskovou konferenci ještě v době, kdy o jeho soupeři nebylo jasno. „Odměna by to pro mě určitě byla, Tsitsipas je hráč světové extratřídy,“ vyjádřil se k potenciální bitvě s excelentním antukářem Tsitsipasem, jenž mimo jiné opanoval poslední dva ročníky Masters v Monte Carlu.

A velkého zážitku se Kolář nakonec také dočká. Svou rutinu však navzdory výjimečným okolnostem měnit nebude. „Na zápas se budu snažit připravit tak, jak jsem zvyklý,“ dodal na závěr náročného, ale nádherného dne.

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry mužů
Lucas Pouille (FRA, 162.) – ZDENĚK KOLÁŘ (134.) 3:6, 6:4, 5:7, 4:6