Soupeř projevil své zkušenosti, uznal „Francouz“ Lehečka. V Paříži zažil i belgický kotel

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Další grandslam a další velká zkušenost pro Jiřího Lehečku. Dvacetiletý Čech má za sebou druhou kariérní účast v hlavní soutěži akce velké čtyřky, tentokrát svedl na Roland Garros čtyřsetovou bitvu s ostříleným Belgičanem Davidem Goffinem, jenž už byl světovou sedmičkou. „Soupeř byl hratelný, ale v mnoha momentech projevil své zkušenosti. Mrzí mě, že jsem se nemohl opřít o svůj servis,“ hodnotil Lehečka.

Byl to slušný výkon, nicméně sedm ztracených podání bylo zkrátka příliš. Jiří Lehečka v bouřlivé atmosféře na dvorci číslo 11, kterou vytvořila početná výprava belgických fanoušků, vzdoroval dvě hodiny a 45 minut jejich miláčkovi Davidovi Goffinovi, nakonec prohrál 4:6, 6:4, 4:6 a 4:6.

„Úplně příjemné to nebylo, ale nějak se to dalo vydržet. Fanoušci sice fandili víc proti mně, ale byli velice féroví,“ komentoval Lehečka.

Rodák z Kněžmostu odstartoval utkání podle svých slov příliš pasivně, poté ale změnil taktiku k lepšímu. „Ze začátku jsem se snažil hrát výměny, což proti hráči jako Goffin nebylo dobré rozhodnutí. Od druhého setu jsem se víc tlačil dopředu a hrál jsem agresivněji, což platilo. Ve všech setech jsem měl své šance, i když začátek prvního a třetího setu mi nevyšel podle mých představ,“ litoval aktuálně 77. tenista žebříčku ATP.

Nejeden všímavý fanoušek jistě zaregistroval, že Lehečka zápolí od nového roku na turnajích v jiné značce oblečení – Le Coq Sportif. Na kurt v areálu Rolanda Garrose naběhl v typické francouzské kombinaci, tedy s modrým trikem a bílými šortkami.

„S mým francouzským agentem Pierrem Christenem jsme sháněli novou smlouvu na oblékání, protože Nike loni v Česku končil a já jsem neměl mezinárodní smlouvu,“ vysvětlil svůj přesun k francouzské značce.

Se stejným výrobcem nyní spolupracují třeba Francouzi Richard Gasquet a Lucas Pouille. „Je to hodně old-school značka, která nebyla na přelomu tisíciletí úplně známá, ale dříve s ní hráli Arthur Ashe nebo Yannick Noah. Jsem rád, že tu smlouvu můžu mít, letos a další tři roky budu v téhle značce hrát,“ vyprávěl Lehečka, jehož dalším turnajem bude domácí challenger v Prostějově.

„A poté se okamžitě přesunu na trávu. Je tam turnaj ve Stuttgartu, pak kvalifikace v Halle a následně asi Eastbourne nebo Mallorca. Chci ty turnaje hrát, abych byl připraven na Wimbledon, i když bude bohužel bez bodů,“ nastínil Lehečka.

Český reprezentant sice na Wimbledonu kvůli rozhodnutí ATP nerozšíří své bodové skóre v žebříčku, vyloženě negativní důsledky ale nepocítí. „Na jednu stranu je to smůla, protože nebudu mít šanci, abych se ve stovce ještě pevněji zabydlel. Na druhou stranu mi to pomůže i tak, protože plno hráčů ztratí body. Naopak já body obhajovat nebudu, takže je to pro mě taková hořkosladká situace,“ doplnil Lehečka.

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry mužů
JIŘÍ LEHEČKA (77.) – David Goffin (BEL, 48.) 4:6, 6:4, 4:6, 4:6