Nosková potrápila favoritku a oslnila Paříž. Ze zápasu si beru více pozitiv, hlásí

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Skoro to vyšlo! Kvalifikantka Linda Nosková nenechala nikoho na pochybách, o jak velkou naději českého ženského tenisu se jedná. V úvodním kole hlavní soutěže Roland Garros byla blízko k vítězství nad šampionkou posledního US Open Emmou Raducanuovou, jíž nastřílela neuvěřitelných 48 vítězných úderů. Ačkoliv sedmnáctiletá Češka odešla poražena, v Paříži si získala mnoho nových fanoušků.

„Byl to skvělý zápas, rozhodně jsem si ho užila. Ze začátku jsem byla hodně nervózní, první dva gemy jsem se z toho všeho klepala, ale beru si víc pozitiv než negativ a to je hlavní. Neměla jsem co ztratit, tak jsem do toho šla na plné koule,“ zmínila Nosková, jež padla se světovou dvanáctkou Emmou Raducanuovou až po dvou hodinách a 37 minutách 7:6(4), 5:7 a 1:6.

V úvodní části souboje byla mladičká Češka dokonce lepší hráčkou – vedla 7:6 a 4:3 s brejkem, posléze si ještě za stavu 5:5 vypracovala na returnu náskok 30:15. Následně už ale na velkém dvorci Simonne Mathieuové začala dominovat zkušenější Raducanuová.

„Nejhlavnější byl gem na 6:5, který jsem prohrála, i když jsem vedla 15:0 a i 30:15. Udělala jsem tam několik nevynucených chyb. Šla jsem do toho, zbytečně jsem riskovala a to mi asi celý zápas prohrálo,“ vrátila se ke klíčovému okamžiku Nosková.

To však neznamená, že by se chtěla agresivního pojetí své hry vzdát. „Moji hru nijak extra měnit nebudu. Udělala jsem hodně nevynucených chyb, ale také jsem měla hodně winnerů. Skoro vůbec jsem se ale neopřela o servis, takže na tom budu hodně pracovat,“ vytyčila si za úkol Nosková, jež v utkání nezahrála ani jedno eso a spáchala šest dvojchyb.

A jaké má aktuálně 184. tenistka žebříčku WTA další plány? „Budu hrát turnaje WTA, akce ITF se budu snažit přeskakovat. O kvalifikaci Wimbledonu ještě přemýšlíme,“ nastínila svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy, kterou čeká díky zvládnuté pařížské kvalifikaci posun v rankingu o přibližně dvacet míst.

„I kdybych nedostala žádné body, tak to vůbec nevadí. Hlavně si z toho beru zážitek z celého turnaje. Na první grandslam kariéry se nezapomíná,“ ohlédla se za svou premiérou Nosková.

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
LINDA NOSKOVÁ (185.) – Emma Raducanuová (GBR, 12.) 7:6(4), 5:7, 1:6