Šok hned v prvním kole! Roland Garros končí pro ženskou světovou šestku

- Jan Vojkůvka

Roland Garros se hned během prvního hracího dne dočkalo velké senzace. Na grandslamovém turnaji totiž v úvodním kole končí světová šestka Ons Džabúrová, tedy tenistka, která se během celé antukové části sezony mohla pyšnit parádní formou. Jenže v Paříži Tunisanka padla po dvou a půl hodinách boje s Polkou Magdou Linetteovou po setech 6:3, 6:7(4), 5:7.

Antuková část sezony vycházela Džabúrové náramně. Hrála skvěle, za což byla odměněna především výbornými výsledky. Po finále v Charlestonu sice vypadla už ve čtvrtfinále ve Stuttgartu, ale následoval premiérový titul na turnaji WTA 1000 v Madridu. Svou formu pak potvrdila i v Římě, kde ji zastavila až ve finále Iga Šwiateková.

Suma sumárum, čtyři turnaje, tři finále a jeden titul! K tomu posun až na šesté místo světa. Není tak divu, že se z Džabúrové stala spolufavoritka celého Roland Garros.

Realita je ale trochu jiná. Tunisanka narazila hned v prvním kole na Magdu Linetteovou a s Paříží se musí rozloučit. Začala přitom dobře, vyhrála první set a v tom druhém měla za stavu 4:3 hned tři brejkboly. Využít toho ovšem nedokázala, v tiebreaku přišla o vedení 3:1 a duel dospěl do třetí sady.

V té sice Džabúrová stáhla ztrátu brejku a z 2:4 srovnala na 4:4, ale v koncovce nedokázala odolat tlaku polské tenistky. Ve dvanácté hře nabídla Linetteové brejkbol, který byl zároveň mečbolem, a senzace byla na světě. Zatímco spolufavoritka Roland Garros končí, Linetteová jde nečekaně dál.

„Je to frustrující, protože jsem měla své šance,“ řekla Džabúrová po utkání. „Hlavně ve druhém setu za stavu 4:3. Nebyla jsem ale najednou schopná prorazit její podání a ani returnovat tak dobře, jak bych chtěla. Ale zároveň cítím, že soupeřka hrála opravdu dobře a vlastně mi ani nedala moc možností, jak hrát lépe, především ve druhém a třetím setu,“ dodala posmutněle.

Trochu vniveč tak vyšla parádní příprava, kterou Džabúrová absolvovala. Ve 27 letech prožila nejlepší antukovou část sezony, což ale na nejdůležitějším antukovém turnaji světa nedokázala využít.

Těšit ji ale může aspoň to, že není jediná členka elitní světové desítky, která senzačně končí už v prvním kole. To stejné totiž potkalo i desátou hráčku světa Garbiňe Muguruzaovou, jež podlehla Estonce Kaie Kanepiové 6:2, 3:6, 4:6.

Roland Garros zkrátka začalo dost překvapivými výsledky a pavouk se hodně zajímavě pročišťuje...