WTA

Hradecká narozeniny titulem neoslavila, po boku Mirzaové finále ve Štrasburku prohrála

- Petr Sumbal

Lucie Hradecká právě dnes (v sobotu) slaví sedmatřicáté narozeniny. Zkušená Češka měla šanci si nadělit ten nejlepší dárek v podobě deblového titulu, ve finále turnaje ve Štrasburku však spolu s Indkou Saniou Mirzaovou nakonec po mimořádně dramatické bitvě prohrály s americko-australskou dvojicí Nicole Melicharová-Martinezová, Daria Savilleová po setech 7:5, 5:7 a 6:10.

Celé finálové klání bylo mimořádně vyrovnané a natáhlo se bez tří minut na dvě hodiny.

V prvním setu to byla velká přetahovaná, téměř v každém gemu si pár na servisu vypracoval šance na brejk. Hradecká s Mirzaovou si dvakrát v průběhu první sady vytvořily náskok jednoho brejku, ale Melicharová-Martinezová se Savilleovou se v obou případech dokázaly dotáhnout zpátky.

Za stavu 5:5 však česko-indický pár znovu dokázal prorazit podání soupeřek a tentokrát už se o tuto výhodu připravit nenechal, a mohl tak slavit zisk prvního setu.

Druhý set měl zrcadlově opačný průběh. Tentokrát to byly Američanka s Australankou, které byly většinu setu o brejk popředu a Češka s Indkou se pouze dotahovaly. I tentokrát nakonec set dospěl až do stavu 5:5 a na zkrácenou hru znovu nedošlo, protože Melicharová-Martinezová se Savilleovou za stavu 6:5, 40:40 na returnu vyhrály rozhodující bod a srovnaly na 1:1 na sety.

O vítězkách tak musel rozhodnout až závěrečný supertiebreak.

Lepší vstup do něj měly Hradecká s Mirzaovou, které se rychle dostaly do vedení 3:0. Jenže poté přišel velký výpadek, který znamenal osm bodů v řadě pro jejich soupeřky. Česko-indické dvojici se poté ještě povedlo snížit na 6:9, ale třetí mečbol už americko-australská dvojice využila, a mohla tak oslavit hned na svém prvním společném turnaji cenný titul.

Hradeckou a Mirzaovou jistě bude promarněná šance na první společný titul mrzet. I přesto, že dnes neuspěly, však mají letos výbornou zápasovou bilanci třinácti vítězství oproti pouze pěti porážkám. Kromě Štrasburku byly ve finále také na jiném antukovém turnaji v Charlestonu, kde rovněž padly až v supertiebreaku. Česko-indická dvojice bude bezpochyby patřit do širšího okruhu favoritek také na nadcházejícím French Open.

Lucie Hradecká už deblový titul z pařížského grandslamu vlastní, před jedenácti lety tento turnaj ovládla po boku své dlouholeté parťačky Andrey Hlaváčkové. Na straně poražených mimochodem tehdy stála právě její současná spoluhráčka Sania Mirzaová, jež tehdy nastupovala po boku Rusky Jeleny Vesninové. French Open je jediným grandslamem, který Mirzaová v ženské čtyřhře ještě ve své kariéře nevyhrála, uspěla tam pouze v mixu (2012).

Internationaux de Strasbourg (ženy, FRA, 251 750 USD, antuka)
Finále čtyřhry
HRADECKÁ, Mirzaová (IND) – Melicharová-Martinezová (USA), Savilleová (AUS) 7:5, 5:7, 6:10