Rázná odpověď ATP, WTA a ITF! Na Wimbledonu se nebude hrát o body do žebříčků

- Marek Bartošík

Obě hráčské asociace (ATP, WTA) a Mezinárodní tenisová federace (ITF) v pátek večer oznámily, že neudělí žádné body do svých žebříčků na letošním Wimbledonu! Zástupci tří klíčových organizací se tak rozhodli kvůli kroku britských pořadatelů, kteří na travnatém grandslamu neumožní startovat ruským a běloruským tenistům. Na nejslavnějším turnaji světa tak neobdrží rankingové body účastníci mužských, ženských, juniorských ani vozíčkářských soutěží!

Žádný kompromis. Tak by se dal ve zkratce zhodnotit přístup ATP, WTA a ITF k rozhodnutí Wimbledonu vyloučit z turnaje v All England Clubu všechny ruské a běloruské tenisty a tenistky. Zmíněné orgány bílého sportu totiž sáhly k dost drastickému opatření – na Wimbledonu 2022 nebudou udělovat body do svých žebříčků.

„Základním kamenem ATP tour je, že se může jakýkoliv hráč zúčastnit turnajů podle svých zásluh a bez diskriminace. Rozhodnutí Wimbledonu vyloučit Rusy a Bělorusy podkopává toto základní pravidlo i systém žebříčku ATP. Zároveň neodpovídá naší dohodě o žebříčcích,“ stojí v prohlášení ATP.

V podobném duchu se vyjádřila i WTA. „Před bezmála padesáti lety byla WTA založena na elementárním principu, že všechny hráčky mají stejnou příležitost soutěžit podle svých zásluh a bez diskriminace. Věříme, že jednotlivé tenistky by neměly být penalizovány,“ zdůraznili zástupci ženské asociace.

Wimbledonští pořadatelé ale vzápětí zareagovali prohlášením, v němž potvrdili své dřívější rozhodnutí. Jejich hlavním argumentem je, že ruská propaganda glorifikuje výkony svých sportovců a využívá je jako součást příběhu o triumfujícím ruském lidu.

Kontroverze kolem účasti či neúčasti Rusů a Bělorusů na tenisových turnajích budí vášně. Není příliš divu, že například bývalý ukrajinský tenista Sergij Stachovskij je z kroku ATP rozčarován.

„Říct, že jsem kvůli ATP zklamán, by bylo příliš slabým vyjádřením,“ uvedl na sociálních sítích šestatřicetiletý Stachovskij. „Nikdy bych nečekal, že si kdokoliv může vybrat stranu agresorů a vrahů. Nicméně to vypadá, že i mí tenisoví kolegové projevují lítost nad agresory a vrahy z Ruska a Běloruska. Hráči z těchto zemí přitom nebyli za celých 85 dní schopni vyprodukovat žádné jednoznačné odsouzení invaze na Ukrajinu. Je to hanebný den pro tenis,“ doplnil hrdý Ukrajinec, který se sám vydal bránit Kyjev se zbraní v ruce.

Nejen z výroků Stachovského je zřetelné, že tenisový svět je rozpolcen. A problematika Rusů a Bělorusů není ani zdaleka jedinou, s níž se aktuálně bílý sport potýká. Zatímco WTA a ITF pozastavily kvůli kauze Pcheng Šuaj konání ženských turnajů v Číně a Hongkongu, v kalendáři ATP tyto akce beze změny figurují.

Rozkol panuje i v otázce zacházení s neočkovanými hráči, z nichž nejznámější je světová jednička Novak Djokovič. Hvězdný Srb může startovat na evropské půdě, na druhou stranu americké a australské turnaje jsou mu kvůli neočkování zapovězeny.

V reakci na tento zmatek, trápící nejednoho tenisového fanouška, vytvořil americký novinář Ben Rothenberg přehlednou tabulku, která jednoduše odpovídá na hlavní tenisové otázky bizarní a zároveň smutné současnosti.