ATP k sankcím nesáhla, body na turnajích bez Rusů krátit nebude

- Filip Lefenda

Na mužských travnatých turnajích, které proběhnou ve Velké Británii v rámci přípravy před Wimbledonem, nebude omezeno udílení bodů do žebříčku ATP. Nad touto možností se dříve spekulovalo poté, co došlo ke zamezení startu ruským a běloruským tenistům.

Je tomu měsíc, co pořadatelé Wimbledonu oznámili letošní zákaz účasti Rusům a Bělorusům, a to kvůli zapojení jejich zemí do agrese na Ukrajině. Rozhodnutí vyvolalo kritiku nejen v řadách hráčů zmíněných národností, ale i z úst takových hvězd, jakými jsou Novak Djokovič či Rafael Nadal.

Navzdory kritice zaujali stejný postoj rovněž pořadatelé přípravných turnajů ATP, které spadají pod LTA (Lawn Tennis Association). V rámci mužské Tour se jedná o pětistovku v Queensu a dvěstěpadesátku v Eastbourne. První z akcí začne už 13. června.

Krok Wimbledonu dříve kritizovali zástupci ATP i WTA. Zvažovány jsou sankce – například v podobě neudílení bodů do světových žebříčků, což by z jinak tenisového svátku učinilo jakousi "grandslamovou exhibici". Zmíněným turnajům ATP, které grandslamu v All England Clubu předcházejí, nicméně žádné podobné penalizace nehrozí.

„Po důkladných konzultacích se zástupci hráčů a turnajů se výbor ATP rozhodl, že se letošní turnaje v Queen´s Clubu a Eastbourne uskuteční jako obvykle s plnými body do žebříčků,“ uvedla mužská asociace ve svém prohlášení. Opět ovšem podotkla, že hromadné vyloučení ruských a běloruských tenistů není v souladu s pravidly ATP.