O grandslamech jsem vždy snila, říká kvalifikantka Nosková. S kým by si ráda zahrála?

- Richard Müller

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Paradoxně nejhladší průběh ze všech tří zápasů absolvovala Linda Nosková v posledním kole kvalifikace na Roland Garros, když se jí díky hladké výhře nad Slovenkou Rebeccou Šramkovou (6:3, 6:2) povedlo probojovat až do hlavní fáze pařížského grandslamu. „Popravdě jsem to vůbec nečekala,” přiznává šťastná sedmnáctiletá tenistka, jež se stala nejmladší Češkou v hlavní soutěži grandslamu od dob Nicole Vaidišové!

V mixzóně měla tentokrát více práce než obvykle. Čtvrteční počin Lindy Noskové, která ještě loni ovládla juniorský turnaj Roland Garros, zaujal i zahraniční novináře. „Před kvalifikací jsem nehrála nic moc, měla jsem tam výbuchy, ani v tréninku mi to moc nešlo,” řekla Nosková, která i přes tento fakt dokázala jako jediná česká zástupkyně projít třemi kvalifikačními koly a dostat se do hlavní fáze Roland Garros mezi dospělými.

V první den turnaje bude Lindě Noskové 17 let a 186 dní. Mladší byla z Češek na grandslamu naposledy Nicole Vaidišová při své účasti na US Open 2006. „Vždycky jsem snila o tom, že budu na grandslamu a že ho jednou vyhraju. A teď mám možnost,” je odhodlaná mladá tenistka. 

Halepová, Bencicová, Badosaová, Mladenovicová, Džabúrová. Velká jména tenisu? Ano, a mezi nimi je i Linda Nosková. Celkem 12 bývalých šampionek juniorského Roland Garros – včetně české tenisové naděje – se postaví do prvního kola hlavní soutěže.

„Je to tu obrovsky profesionální turnaj, každý rok jsem nadšená, že se sem mohu vrátit, letos poprvé proti dospělým. Samozřejmě, že bych si co nejdříve ráda zahrála s někým nasazeným,” doufá Nosková, která si tak přeje jako soupeřku některou z tenisových hvězd.

Mezi tuto elitu ji vyšvihl duel se Slovenkou Rebeccou Šramkovou, která nebyla stoprocentně fit. „Nechci říct, že zápas byl vyloženě lehký, ale soupeřka byla zraněná, což jsem věděla už před zápasem. Neměly jsme žádné delší výměny, buď to zabila ona, nebo já,” hodnotí postupové klání Češka.

A kdo jí držel při důležitém utkání palce? „Mám tady oba rodiče a trenéra a to je pro mě nejvíc,” zmínila svěřenkyně Tomáše Krupy. Každopádně teď bude mít podporu daleko větší, minimálně na dálku bude její kroky sledovat mnoho fanoušků nejen z České republiky. Vždyť Nosková je nejmladší kvalifikantkou na Roland Garros od roku 2009!

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
Finále kvalifikace žen
LINDA NOSKOVÁ (185.) – Rebecca Šramková (SVK, 179.) 6:3, 6:2