Roland Garros: Bez ztráty setu! Nosková i Kolář si poprvé zahrají v hlavní soutěži grandslamu

- Redakce

Grandslamové Roland Garros má na programu zápasy finálového kola kvalifikace, a to i s českou účastí. Linda Nosková se při své premiéře na grandslamu dospělých probojovala z kvalifikace do hlavní soutěže, když v rozhodujícím utkání na dvorci číslo 6 přehrála Rebeccu Šramkovou ve dvou setech! Mezi tenisovou smetánku se probojoval i Zdeněk Kolář, jenž v pětadvaceti letech premiérově uspěl v grandslamové kvalifikaci.

Kolář na 17. pokus vybojoval hlavní soutěž grandslamu
Zdeněk Kolář (136.) si poprvé v kariéře zahraje hlavní soutěž grandslamového turnaje. Pětadvacetiletý Čech ve čtvrtečním odpoledním finále kvalifikace Roland Garros porazil Franca Agamenoneho (155.) 6:3, 6:4, díky čemuž na sedmnáctý pokus prošel kvalifikačním sítem turnajů velké čtyřky.

„Musím říct, že dnes jsem zahrál asi nejlepší zápas z těch tří, hlavně ten začátek. Nastoupil jsem opravdu výborně, vůbec jsem nekazil, hrál rychle,“ pochvaloval si aktuálně 136. hráč žebříčku dvouhry.

Kolář, který se o hlavní soutěž French Open ucházel popáté v kariéře, do čtvrtečního zápasu vstoupil skvěle, v úvodních třech gemech přišel o pouhé tři míče. Brejk ze druhé hry neztratil, naopak za stavu 3:2 se ještě neúspěšně pokoušel o další úspěch na returnu. Český tenista ve druhém setu znovu uspěl zkraje sady, ve třetí hře využil třetí brejkbol. Soupeř sice za stavu 4:3 pro Koláře poprvé získal brejk, rodák z Bystřice nad Pernštejnem ovšem okamžitě vybojoval rebrejk. Ten následně při vlastním podání potvrdil.

„Až do toho stavu 4:2 si nemám co vyčítat. Věděl jsem, že to nebude nic jednoduchého. Naštěstí jsem si to ale dokázal pohlídat. Co se týče servisu, táta mi něco doporučoval, co a jak bych měl dělat. Snažím se praktikovat rady z tréninků, což jsem dnes dělal, a vyšlo to. Táta mi řekl, ať věřím ve svoji hru a jdu si to užít. Úkolem bylo hrát nátlakový tenis a to jsem plnil,“ těší Koláře.

Nosková se kvalifikovala na Roland Garros!
Sedmnáctiletá Linda Nosková (185.) postoupila do hlavní soutěže seniorského Roland Garros! Vítězka loňské juniorky přehrála po takřka bezchybném výkonu v kvalifikačním finále o osm let starší Slovenku Rebeccu Šramkovou (179.), a to za pouhých 57 minut poměrem 6:3 a 6:2.

Talentovaná Češka byla v utkání aktivnější hráčkou a zejména ve druhé sadě střádala do statistik jeden vítězný úder za druhým. Soupeřku připravila hned pětkrát o servis, zatímco sama ztratila jen jediný.

„Popravdě jsem nečekala, že bych dokázala postoupit do hlavního turnaje. Nehrála jsem nic moc extra ani v tréninku, ani v zápasech před kvalifikací, měla jsem tam výbuchy. Tady se mi ale vše daří konstantně, takže zatím dobrý,“ hodnotila úspěšná kvalifikantka Nosková.

„Nechci říct, že třetí zápas byl vyloženě lehký, ale soupeřka byla zraněná, což jsem věděla už před zápasem. Neměly jsme žádné delší výměny, buď to zabila ona, nebo já,“ doplnila česká teenagerka.

Nosková se podle ITF stala ve věku 17 let a 186 dní nejmladší českou účastnicí v hlavní soutěži grandslamu od dob Nicole Vaidišové, která zápolila na US Open 2006 ve věku 17 let a 127 dní. Zároveň je nejmladší úspěšnou kvalifikantkou na antukovém grandslamu od roku 2009!

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
Finále kvalifikace mužů
Franco Agamenone (ITA, 155.) – ZDENĚK KOLÁŘ (136.) 3:6, 4:6

Finále kvalifikace žen
LINDA NOSKOVÁ (185.) – Rebecca Šramková (SVK, 179.) 6:3, 6:2

Kompletní výsledky kvalifikace Roland Garros naleznete na webu turnaje.