Roland Garros: Nosková vydřela finále kvalifikace, dál jde i Kolář! Fruhvirtová končí

- Redakce

Kvalifikace Roland Garros pokračovala třetím hracím dnem, ve středu byly na programu zápasy 2. kola. Hned zkraje dne se na kurtech představily dvě sedmnáctileté Češky. Zatímco Linda Nosková ve třech setech proti Švýcarce Perrinové uspěla a postoupila do kvalifikačního finále, její jmenovkyně Fruhvirtová promarnila v rozhodujícím setu vedení 4:1 a po prohře se Slovenkou Kužmovou končí. Postup do finále kvalifikace vybojoval v mužské části turnaje Zdeněk Kolář, jenž proti Turkovi Celikbilekovi potvrdil roli favorita.

Kolář si zahraje o hlavní soutěž Roland Garros!
Zdeněk Kolář (136.) zvládl náročnou dvouapůlhodinovou bitvu ve druhém kole kvalifikace pařížského grandslamu a zahraje si o postup do hlavní soutěže! Ve středečním utkání porazil český tenista Turka Altuga Celikbileka (183.) 6:4, 6:7(4), 6:1.

Kolářovi se v celém utkání dařilo zejména na servisu a o podání přišel za všechny tři sety pouze jednou. V první a druhé sadě naopak soupeře k brejku nepustil a zejména v rozhodujícím dějství dokázal předvést na kurtu výraznou převahu, čímž si vysloužil postup do finálového kola.

V něm jej čeká Ital Franco Agamenone (155.).

„Věděl jsem, co bude hrát. I když jsem byl na to připravený, tak s některými balóny jsem se těžce vypořádával, ale třetí set jsem zahrál výborně,” pochvaloval si Kolář. „Musím říci, že soupeř velice dobře servíroval, takové zatáčky ven z pravé strany. Já jsem ale naopak dobře returnoval a v tom třetím setu se mi pak všechno sešlo,” dodal český tenista.

Nosková vydřela postup a zahraje si o hlavní soutěž Roland Garros
Linda Nosková (185.) protáhla na Roland Garros svou vítěznou šňůru z loňského turnaje juniorek i v kvalifikaci žen. V náročném a oboustranně kvalitním souboji s o 14 let starší Švýcarkou Conny Perrinovou (264.) vybojovala po několika zvratech první sadu, na úvod té druhé však ztratila podání a Perrinová byla na servisu dlouho jistá.

Až za stavu 5:4 měla Češka tři brejkboly, nakonec se ale Perrinové podařilo dopodávat a vyrovnat. Rozhodující set se pro Noskovou nevyvíjel dobře, po prohraném podání na 2:3 však rozjela neskutečnou jízdu, vyhrála 14 výměn v řadě a soupeřku v koncovce úplně zničila. Po triumfu 6:4, 4:6 a 6:3 si sedmnáctiletá Češka zahraje o postup do hlavní soutěže proti Slovence Rebecce Šramkové (179.).

„Perrinová mi moc nesedla jako soupeřka, hrála tenis bez rytmu a já jsem se do toho nedokázala dostat. Spoustu míčů neuvěřitelně dobíhala a vracela to čopem. Takový styl prostě ona má, proto to bylo těžké,” řekla Nosková k náročnému utkání.

Fruhvirtová po velkém boji končí
Sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová (192.) nestačila ve 2. kole kvalifikace Roland Garros na svou žebříčkovou sousedku Viktórii Kužmovou (191.) ze Slovenska. S o sedm let starší soupeřkou prohrála za dvě a půl hodiny 5:7, 6:3 a 5:7.

V prvním setu vedla Češka už 5:3, pak ale prohrála čtyři gemy v řadě. Ještě lépe měla rozehrán rozhodující set, v němž měla za stavu 4:1 k dobru rovnou dva brejky. Jenže koncovku Fruhvirtová proti agresivně hrající protivnici opět nezvládla, a tak si musí na svůj premiérový grandslamový start v hlavní soutěži mezi dospělými ještě počkat.

„Měla jsem skvěle rozehraný první set, kdy mi chyběly dvě výměny do výhry, ale pak to soupeřka otočila,“ hodnotila Fruhvirtová. „Druhý set se mi podařilo vybojovat, hrála jsem chytře a pak jsem začala výborně i třetí set. Bohužel Kužmová je typ hráčky, které když to tam padá, tak se s tím nedá nic dělat, a bohužel dnes jí to tam padalo.“

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
2. kolo kvalifikace mužů
Altug Celikbilek (TUR, 183.) – ZDENĚK KOLÁŘ (136.) 4:6, 7:6(4), 1:6

2. kolo kvalifikace žen
Viktória Kužmová (SVK, 191.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (192.) 7:5, 3:6, 7:5
LINDA NOSKOVÁ (185.) – Conny Perrinová (SUI, 264.) 6:4, 4:6, 6:3

Kompletní výsledky kvalifikace Roland Garros naleznete na webu turnaje