Konec v kvalifikaci? Byl jsem trochu svázaný, mrzí Kopřivu

- Richard Müller

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Poslední zástupce českých barev v 1. kole kvalifikace na Roland Garros Vít Kopřiva (169.) neuspěl proti Nizozemci De Jongovi (172.), když ve dvousetové bitvě dokázal uhrát jen 5 gemů. „Trochu mě to tady svázalo,” přiznává český tenista. Specialista na antukové povrchy se díky chybě pořadatelů dostal až přímo na centrální kurt Philippa Chatriera, na němž měl možnost trénovat. Vít Kopřiva si veze z Paříže alespoň skvělý zážitek a odhodlání své letošní počínání v budoucnu vylepšit.

Máte za sebou premiérové, bohužel neúspěšné, představení v kvalifikaci na Roland Garros. V jakém rozpoložení jste šel do zápasu?
Šel jsem do zápasu v dobrém rozpoložení, ale během hry se to na mě nějak naložilo a nedařilo se mi vyhrávat míčky na mou stranu. Můj výkon šel čím dál více dolů a dolů a to se projevilo v celém zápase. Bohužel to dopadlo, tak jak to dopadlo.

Měl jste soupeře nastudovaného, věděl jste, do čeho jdete?
Hráli jsme proti sobě sice jen jednou, ale známe se a hráli jsme spolu i čtyřhru několikrát a trénovali jsme. Myslím si, že z taktického hlediska jsme byli oba dobře připravení. Věděl jsem, s čím do zápasu jít, bohužel jsem to nedokázal přenést do hry.

Co vůbec říkáte na Roland Garros samotné, líbí se vám tu?
Samozřejmě se mi tady líbí moc, možná právě to mě trochu svázalo. Ale v posledních týdnech to není celkově z mé strany nejlepší, takže se musím znovu nakopnout. Bohužel tento výpadek přišel zrovna na Roland Garros, ale to se nedá nic dělat. Antuku mám rád, moc jsem se na tento grandslam těšil, asi nejvíce ze všech. Snad přijdou další šance.

Měl jste možnost se podívat i mimo tenisové kurty a prohlédnout si Paříž?
Zatím jsem trávil svůj čas pouze na hotelu a kurtech. Snažil jsem se připravit, co nejlépe to šlo, a poté jsem regeneroval. Paříž jsem tedy neviděl, ale už jsem tady byl, takže mě to moc netrápí. Přijel jsem sem hlavně na tenis, podat stoprocentní výkon, a to se bohužel nepovedlo. Možná kdybych byl víc uvolněný a třeba se šel projít, bylo by to lepší.

Ovšem jeden zážitek asi máte. Trénoval jste na hlavním kurtu Philippa Chatriera, je to složité se na něj dostat?
Byla to úplná shoda náhod. Pořadatelé měli problém s tréninkovým systémem. Měl jsem trénovat s Daliborem Svrčinou a ten trénink nám zrušili. My jsme tedy ráno přišli a vysvětlili jsme jim, že nemáme kde hrát. Řekli nám, že mají volný jen centrální kurt, a jestli by nám tam nevadilo hrát. To jsme samozřejmě souhlasili.

A bylo to speciální?
Ten kurt je úplně jiný než ten, na němž se hraje kvalifikace, takže to bylo nesrovnatelné. Ale každopádně skvělý zážitek.

Roland Garros pro vás končí, co vás nyní čeká?
Teď potřebuji zregenerovat a dostat se zpátky do formy. Čeká mě domácí challenger v Prostějově a tam chci být v co nejlepší formě. Také plánuji Bratislavu.

Roland Garros (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace mužů
Jesper De Jong (NED, 172.) – VÍT KOPŘIVA (169.) 6:2, 6:3