Premiérový titul a hned pětadvacítka? Velký úspěch, snad přidám i další trofeje, usmívá se Šalková

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Dominika Šalková má za sebou nejlepší výsledek své dosavadní profesionální kariéry. Ač věkem stále juniorka, dokázala se prosadit už i mezi dospělými hráčkami. Na turnaji ITF W25 v Osijeku dokráčela do svého prvního finále v kariéře a hned z toho dokázala vytěžit turnajovou trofej. Stalo se tak navíc na tzv. pětadvacítce, kde dokázala porazit i dvě tenistky z třetí stovky žebříčku. „Snad ještě nějaké trofeje přidám a budu stoupat žebříčkem WTA,“ řekla s úsměvem sedmnáctiletá Češka.

První finále a hned první titul, navíc na pětadvacítce. Jak moc to pro vás znamená?
Je to pro mě velký úspěch. Jsem ráda, že jsem byla schopná vyhrát a předvést svůj nejlepší tenis. Těší mě, že jsem byla také schopná porazit hráčky, které jsou o spoustu míst přede mnou na žebříčku.

Na turnaji jste musela do kvalifikace, navíc jste postoupila do semifinále čtyřhry. Jak jste na tom byla se silami?
Hrála jsem sedm zápasů v singlu a tři zápasy v deblu, síly mi ale nějak extra nechyběly. V tomto ohledu jsem byla úplně v pohodě.

V kvalifikaci jste si poradila nejprve se Slovenkou Svatíkovou a pak s vaší spoluhráčkou do čtyřhry Julií Štruplovou. Hrajete ráda proti hráčkám z bývalého Československa?
Se Svatíkovou jsem hrála už před týdnem v kvalifikaci šedesátky na Štvanici, takže jsme si spolu zahrály v Osijeku znovu. Jestli hraju ráda proti hráčkám z bývalého Československa? Nějak neřeším, proti komu hraju a je mi to nějak asi jedno. (usmála se)

V prvním kole proti Japonce Jamagučiové jste ztratila jediný set na turnaji. Byl to nejtěžší zápas ze všech?
V prvním setu jsem vedla 4:2, ale nakonec jsem ho prohrála 4:6. Nakonec jsem se z toho dostala a byla jsem schopná vyhrát poměrně hladce 6:0, 6:2. Co se týče skóre, tak to byl jeden z těžších zápasů, ale na turnaji byl každý zápas těžký.

Následně jste postupně porazila Vedderovou, Radivojevičovou a Lukasovou a byla jste rázem ve finále. Zdálo se, že jste tak trochu postupovala jako nůž máslem. Vidíte to podobně?
Ty zápasy jsem odehrála hodně slušně, hlavně s Vedderovou. To jsem měla 6:0, 5:0 a nakonec to skončilo 6:3. To jsem se na kurtu cítila hodně dobře a hrála jsem svůj nejlepší tenis. Na kurtu jsem se cítila komfortně, věřila jsem si a výsledkově to pak podle toho vypadalo.

Ve finále proti Ružičové jste o dva roky starší soupeřce nedala žádnou šanci na úspěch...
Před zápasem trochu pracovala nervozita, která naštěstí při rozehrávce odpadla a koncentrovala jsem na zápas. Vyhrála jsem poměrně hladce 6:1, 6:2. Každý gem byl ovšem těžký, ale byla jsem schopná hrát svou hru a soupeřka neměla šanci. Také dělala celkem dost chyb a já si hrála to svoje. Nakonec to dopadlo hodně dobře. (usmála se)

Ve čtyřhře jste zvládla dva zápasy a v semifinále jste s Julií Štruplovou prohrály 13:15 v supertiebreaku. Jak moc to bolelo a co zápas rozhodlo?
V prvním setu jsme otočily z 3:5 na 7:5, ale ve druhém setu jsme udělaly nějaké chyby a soupeřky toho využily. Byly dost nepříjemné a debla hrály dobře. V Supertiebreaku jsme srovnaly ze 4:8 na 8:8 a vím, že jsme měly asi čtyři mečboly. Koncovku jsme ale nezvládly dohrát. Myslím, že dvakrát nám to při mečbolu odskočilo, jelikož se trefila díra. Já jsem bohužel zápas zakončila dvojchybou, což hodně zamrzelo. Nedá se nic dělat. Byl to ale poměrně slušný debl a snad to příště vyjde.

Jak dobře jste areál v Osijeku znala z minulosti a jak vám vyhovovaly tamní podmínky?
Ještě nikdy jsem v Osijeku nebyla, takže jsem nevěděla, co čekat. Areál byl nakonec v parku a byl poměrně pěkný. Měli dost kurtů, zázemí bylo také pěkné a organizace a všechno probíhalo bez problémů. Podmínky mi vyhovovaly a líbilo se mi tam.

Na světovém žebříčku se sunete pořád výše a výše. Jaké jsou vaše cíle pro letošní sezonu?
Určitě bych chtěla vystoupat na žebříčku WTA co nejvýš to půjde. Určitě se chci také zlepšovat a hrát co nejvíce zápasů. Doufám, že letos ještě nějaké trofeje získám.

Nyní jste se přesunula do rakouského Warmbad Villachu, kde vás čeká další turnaj. Máte na další porci zápasů sílu?
Ve středu budu hrát svůj první zápas. Na turnaj jsem dostala SE (special exempt) díky tomu, že jsem se v Osijeku dostala do finále. Mezitím jsem se věnovala regeneraci, abych byla co nejlépe připravená na zápas. Síly mám a těším se na další utkání. Doufám, že zase uhraju nějaký dobrý výsledek.

Cesta Dominiky Šalkové za prvním profesionálním titulem
1. kolo: DOMINIKA ŠALKOVÁ (637.) – Mei Jamagučiová (JPN, 749.) 4:6, 6:0, 6:2
2. kolo: Eva Vedderová (NED, 298.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (637.) 0:6, 3:6
Čtvrtfinále: DOMINIKA ŠALKOVÁ (637.) – Lola Radivojevičová (SRB, 1550.) 6:3, 6:3
Semifinále: DOMINIKA ŠALKOVÁ (637.) – Tena Lukašová (CRO, 299.) 6:4, 6:4
Finále: Antonia Ružičová (CRO, 321.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (637.) 1:6, 2:6