Super týden Krumicha. Rád bych hrál pravidelně challengery, přeje si po premiérovém titulu

- David Schlegel, Filip Lefenda

Podnik, na který dost možná nikdy nezapomene. Devatenáctiletý Martin Krumich si minulý týden dokráčel na Spojích pro premiérový titul z okruhu ITF. Na akci s dotací 25 tisíc amerických dolarů ztratil v pěti zápasech jediný set. „Celý turnaj jsem byl konzistentní, neměl jsem moc výpadků. Cílem je zůstat zdravý, abych mohl naplno trénovat a zlepšovat se. S tím je samozřejmě spojen vzestup žebříčkem,“ říká v rozhovoru pro Tenisový svět talentovaný mladík, jenž se řemeslu učí na Spartě pod vedením zkušeného trenéra Ctislava Doseděla.

Máte za sebou třetí turnajové finále, v němž jste konečně dosáhl na vítězství. Co pro vás znamená?
Znamená pro mě hodně. Je to můj první vyhraný turnaj na okruhu – navíc pětadvacítka doma v Praze. Tím je to ještě více speciální. Hodně si toho vážím a určitě na turnaj budu dlouho vzpomínat.

Už jste byl ve finále v Milovicích a katarském Dauhá. Co bylo tentokrát jinak? Svazuje vás po postupu do finále nervozita, nebo s ní nemáte žádný problém?
V Milovicích jsem byl hodně mladý, bylo mi 16 let. V tu dobu jsem prohrál ve finále s Janem Šátralem, který byl lepší a zaslouženě vyhrál. V Kataru mě trochu svazovala nervozita. Nepředvedl jsem tam tenis, který bych chtěl hrát. Nyní šlo o moje nejpovedenější finále. Celý týden jsem se cítil dobře a hrál dobrý tenis. Na finále jsem si proto věřil a šel zápas vyhrát. Jsem rád, že se mi to podařilo.

Kromě prvního kola jste porazil samé žebříčkově výše postavené hráče. Jaký zápas byl nejtěžší?
Šlo o kvalitní soupeře. Je složité vyzdvihnout jediný zápas, těžké byly všechny. Asi to bylo semifinále, v němž jsem ztratil jediný set na turnaji a musel rozhodnout až třetí. Vážím si ale každého vítězství.

Na co jste se ze svého repertoáru mohl na turnaji nejvíce spolehnout?
Celý turnaj jsem byl konzistentní, neměl jsem moc výpadků. Za to jsem rád. Z úderů jsem si vytvářel tlak servisem a forhendy. Díky tomu jsem mohl hrát ofenzivně.

Ve čtvrtfinále jste porazil 6:3 a 7:6 Esteve Lobata, 290. hráče světa a rozeného antukáře. Ve druhém setu jste mu odvrátil setbol a celkem jste mu ze sedmi šancí povolil jediný brejk. Jak složitý to byl zápas a co ho rozhodlo?
Se Španělem to byl hodně složitý zápas. Je to výborný hráč z TOP 300 žebříčku. Věděl jsem, že to bude těžké, a že mi nedá žádný míč zadarmo. Vedl jsem 6:3 a 3:0, pak náskok ztratil. Důležité bylo, že jsem se nezaobíral tím, že jsem něco pokazil. Pokračoval jsem dál a pořád hrál naplno. Věřil jsem, že zápas zvládnu. Nakonec se to podařilo a já ho porazil ve dvou setech.

V semifinále vás čekal stejně starý a podobně talentovaný Lukas Neumayer z Rakouska, který si předtím poradil se třemi Čechy – Gengelem, Dudou a vaším deblovým parťákem Bolardtem. Bral jste svou výhru jako pomstu?
Věděl jsem, že porazil české kluky, ale jako pomstu jsem zápas nebral. Soustředil jsem se sám na sebe, abych duel zvládl. Vyrovnaný první set jsem zvládl urvat poměrem 7:5. Ve druhém setu jsem měl šance brejknout ho na 5:4. To se mi bohužel nepovedlo a set jsem ztratil. Důležité ale bylo, že jsem ho brejknul hned v úvodu třetího setu a potvrdil servis na 2:0. Pak už jsem měl utkání pod kontrolou a byl lepší. Dohrál jsem to a zaslouženě postoupil do finále.

Ve finále jste porazil 7:6 a 6:0 Francouze Jurgena Brianda. Jak zápas probíhal vašima očima?
Finále bylo těžké zejména v prvním setu. Francouz předváděl hodně kvalitní tenis. Byl nepříjemný, měnil tempo hry a dobře se pohyboval. Bylo těžké ho přehrát. Jsem rád, že se mi to v tiebreaku povedlo. Ve druhém setu bylo klíčové, že jsem soupeře brejknul na 2:0 a poté udržel servis na 3:0. Dějství jsem pak dohrál na 6:0.

Jste silný na tvrdých površích, ale teď jste vyhrál pětadvacítku na antuce. Je to pro vás velká vzpruha?
Určitě je to vzpruha. V posledních třech, čtyřech měsících jsem nebyl moc úspěšný. Bohužel jsem se potýkal se zdravotními problémy a nemohl naplno trénovat. Jsem moc rád, že se mi povedlo vyhrát můj první turnaj právě v Česku. Byla tu rodina, kamarádi i přítelkyně. Doufám, že mi triumf pomůže do dalších týdnů a turnajů.

Jak se vám hraje na Spojích? Vyhovuje vám tamní prostředí?
Na Spojích jsem hrál dva, nebo tři turnaje. Vždy jsem se cítil dobře a neodehrál špatné zápasy. Jsem rád, že teď se to přetavilo v úspěch. Celý týden byl super.

Jak se cítíte po zdravotní stránce? A jaký bude váš další program?
Musím zaklepat, ale po zdravotní stránce se cítím dobře. Žádné zranění po turnaji nemám. Mohu dál pokračovat. Měl bych jet na další dvě pětadvacítky do Mostu a Jablonce. Poté možná budu hrát challenger v Prostějově.

Jaké jsou vaše cíle pro letošní sezonu?
Cílem je hlavně zůstat zdravý, abych mohl naplno trénovat a zlepšovat se. S tím je samozřejmě spojen vzestup žebříčkem. Byl bych rád, kdybych mohl pravidelně hrát challengery.

Cesta Martina Krumicha za prvním titulem z okruhu ITF

1. kolo: MARTIN KRUMICH (569.) – MARK HAVLÍČEK (1581.) 6:1, 6:4
Osmifinále: MARTIN KRUMICH (569.) – Jeremy Jahn (GER, 571.) 6:2, 6:3
Čtvrtfinále: MARTIN KRUMICH (569.) – Eduard Esteve Lobato (ESP, 306.) 6:3, 7:6(6)
Semifinále: MARTIN KRUMICH (569.) – Lukas Neumayer (AUT, 448.) 7:5, 4:6, 6:2
Finále: MARTIN KRUMICH (569.) – Jurgen Briand (FRA, 596.) 7:6(3), 6:0