První titul v sezoně! Djokovič zahájil finále kanárem, pak ukončil nebývale dlouhé čekání

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Novak Djokovič může slavit! Na turnaji ATP Masters v Římě vybojoval svůj premiérový titul v roce 2022 a prolomil své nebývale dlouhé čekání na triumf. V nedělním finále porazil světovou pětku Stefanose Tsitsipase 6:0, 7:6(5).

Naposledy se Novak Djokovič radoval z turnajového titulu loni v listopadu, kdy vyhrál Masters v Paříži. Od té doby se ale jeho sbírka dlouho nerozrůstala. Ač je pravdou, že první měsíce letošní sezony výrazně ovlivnil covid, kvůli němuž nemohl hrát v Austrálii či Americe, přesto ovšem na čtyřech turnajích marně usiloval o svůj 87. titul v profesionální kariéře.

Své čekání prolomil na Masters v Římě, kde své druhé finále v sezoně (první prohrál doma v Bělehradě s Andrejem Rubljovem) už v zisk titulu přetavil. K trofeji dokonce dokráčel ve velkém stylu – neztratil ani jeden set!

Celkově se navíc jednalo už o jeho 1001. vítězství na okruhu ATP. Magickou tisícovku prolomil v semifinále, ve kterém porazil Caspera Ruuda.

Samotné finále zahájil bravurně. Tsitsipasovi prakticky nic nedovolil a za pouhých třicet minut mu nadělil kanára. To druhý set přinesl zcela jiný obrázek...

Tentokrát to byl Tsitsipas, kdo měl výraznou převahu. Postupně se dostal do vedení 4:1 a 5:2, ale v klíčový okamžik selhal. Djokovičovi se v deváté hře povedlo získat ztracený servis zpět a dovedl druhou sadu nakonec až do tiebreaku. V něm sice přišel o vedení 5:2, ale v koncovce dokázal využít hned první mečbol za stavu 6:5, k němuž se dostal, a duel zakončil.

Čtyřiatřicetiletý Srb svým triumfem potvrdil, že se snaží svou formu vyladit především pro Roland Garros, kde by rád zaútočil na 21. grandslamový titul v kariéře. Že rozhodně není bez šancí, prokázal už loni. V Paříži totiž bude obhajovat loňské vítězství.