Kdo ji zastaví? Šwiateková zničila Sabalenkovou a je popáté v řadě ve finále

- Jan Vojkůvka

To je forma! Iga Šwiateková i v Římě potvrzuje, že se po zásluze stala po odchodu Ashleigh Bartyové do tenisového důchodu ženskou světovou jedničku. Na turnaji v Itálii se bez ztráty setu probila do finále, deklasovala Arynu Sabalenkovou 6:2, 6:1 a vyhrála už 27. zápas v řadě!

Vítězná série Šwiatekové započala na turnaji v Dauhá. Následně ovládla podniky v Indian Wells a Miami a odskočila si pro dvě hladké výhry do Billie Jean King Cupu, přičemž ztratila v obou zápasech dohromady jen jeden gem! Posléze otevřela antukovou část sezony triumfem ve Stuttgartu a rozhodla se, že vynechá Mutua Madrid Open.

Tento krok se ukázal být velmi rozumným. Polská tenistka si odpočinula a do Říma vletěla opět suverénně. Ve čtyřech utkáních nasázela už dva kanáry, neztratila ani set a v semifinále doslova zničila Arynu Sabalenkovou, které povolila jen tři hry.

Statisticky by to nemusel být tak jednoznačný zápas, vždyť Sabalenková měla pět brejkbolů a jeden dokonce využila. Jenže zcela selhala na servisu, respektive Šwiateková řádila na returnu. V utkání si vypracovala hned 15 brejkbolů a šestkrát byla úspěšná.

Tímto vítězstvím se světová jednička probila už do svého pátého finále v řadě a bude usilovat o pátý titul v řadě. Případný úspěch by byl potvrzením absolutní dominance, která odstartovala ve druhé polovině února.

Pokud Šwiateková ve finále uspěje, navýší také své vedení na čele žebříčku, kde by měla náskok 2150 bodů na druhou Barboru Krejčíkovou a zároveň by měla jistotu, že by na Roland Garros nemohla o post světové jedničky přijít ani v případě vyřazení hned v prvním kole.