Nejsem zraněný, žiju se zraněním, prohlásil Nadal a doufá, že stihne Roland Garros

- Petr Sumbal

Rafael Nadal ve čtvrtek překvapivě prohrál v osmifinále turnaje v Římě s Denisem Shapovalovem. První set Španěl zvládl s přehledem 6:1, ale pak se mu ozvalo zranění chodila, které ho trápilo už loni. Kanadský tenista nakonec utkání, v jehož závěru už Nadal viditelně kulhal, dokázal otočit. Špatnou zprávou pro Nadala je, že už za necelé dva týdny startuje jeho oblíbené Roland Garros. Dokáže se dát do té doby do kupy?

V úvodní sadě osmifinálového zápasu v Římě nic nenasvědčovalo tomu, že by mohly přijít jakékoliv komplikace na úkor favorita. Nadal ji vyhrál poměrem 6:1 a zdálo se, že si na turnaji v Římě, který dokázal v minulosti již desetkrát ovládnout, připíše další pohodlné vítězství.

Jenže pak to přišlo.

„V průběhu druhého setu mě začalo pobolívat chodidlo a ve třetím už to bylo pro mě zcela nehratelné,“ posteskl si po zápase Nadal. „Nechci ale nijak ubírat Denisovi jeho zásluhy. Dnes to byl jeho den,“ nezapomněla světová čtyřka vyzdvihnout Shapovalova, jenž vyhrál druhý set 7:5 a ve třetím už povolil Nadalovi jen dva gemy.

„Nejsem zraněný, já žiju se zraněním. Žádný den pro mě není jednoduchý,“ prohlásil dále Nadal. „Snažím se na sobě pracovat, co to dá, ale občas je to velmi těžké. Jsou dny, kdy nemůžu ani pořádně trénovat. Bolest mi bere štěstí nejen v tenise, ale i v životě. Nemohu vyloučit, že jednoho dne řekne mé tělo ‚dost‘,“ naznačil španělský tenista, že až bude jednou s tenisem končit, na vině bude patrně jeho neutěšený zdravotní stav.

Pro Nadala se jedná o nejhorší výsledek na oblíbeném Římském turnaji od roku 2008, kdy prohrál už ve druhém kole. Od té doby postoupil vždy minimálně do čtvrtfinále. To jde však nyní stranou, hlavním tématem samozřejmě v tuto chvíli je, zda Španěl stihne kvapem se blížící Roland Garros (začíná 22. května), kde má v plánu přidat na své konto již 22. grandslamové vítězství.

„Roland Garros je stále mým cílem. Začíná za týden a pár dní a já o startu na něm stále sním. Je možné, že za dva dny už to bude lepší a s chodidlem nebudu mít takové problémy. Na turnaji budu mít svého osobního lékaře, což by mi také mohlo pomoci,“ uvedl Nadal, který by na pařížském grandslamu rád zaútočil na své již čtrnácté vítězství. Loni ztroskotal v semifinále na raketě pozdějšího vítěze Novaka Djokoviče.