Pauza od turnajů pokračuje. Zraněný Macháč vynechá i Roland Garros

- Marek Bartošík

Už jsou to tři týdny, kdy se na kurtu naposledy představil Tomáš Macháč. Na domácím challengeru TK Sparta Prague Open sice ve čtvrtfinále udolal Lukáše Rosola, do semifinále proti Daliboru Svrčinovi už ale kvůli zranění v oblasti žeber nenastoupil. Nyní se jednadvacetiletý Macháč musel omluvit také z kvalifikace Roland Garros, která odstartuje už 16. května.

Po velmi dobrém začátku sezóny, ozdobeném triumfem na challengeru v Traralgonu, brzdí Tomáše Macháče zdravotní potíže. Český reprezentant se naposledy objevil v akci 22. dubna na pražské Spartě, kde navzdory problémům se žebry vydřel vítězství nad krajanem Lukášem Rosolem a vylepšil svou letošní bilanci na 21:8.

Od té doby ale Macháč, který by jinak útočil na posun do elitní stovky, na turnajích chybí. Aktuálně 145. tenista žebříčku ATP nebude moci startovat ani na grandslamovém Roland Garros, jehož kvalifikace vypukne už v pondělí.

Macháč má na Paříž příjemné vzpomínky, jelikož se tam předloni při své premiéře na grandslamu dospělých probojoval do hlavní soutěže. Loni kvalifikačním sítem neprošel, když hlavně kvůli nerozehranosti, způsobené prodělanou mononukleózou, vypadl už v prvním kole s Francouzem Manuelem Guinardem.

Ve startovní listině pro kvalifikaci Roland Garros (16.–20. května) nyní figuruje šest českých zástupců, jmenovitě Zdeněk Kolář (136.), Vít Kopřiva (171.), Dalibor Svrčina (202.), Linda Nosková (186.), Linda Fruhvirtová (202.) a Jesika Malečková (238.).