Heilbronnské kouzlo třetích setů. Forejtek zvládl i další náročný zápas a je podruhé v sezoně v semifinále

- Jan Vojkůvka

Tři dramatické třísetové duely, tři výhry. Jonáš Forejtek se na challengeru v německém Heilbronnu pomalu stává expertem na třetí sety, díky nimž se podruhé v sezoně probojoval do semifinále. Tentokrát český tenista otočil zápas se Švýcarem Alexanderem Ritschardem, kterého porazil 5:7, 6:3, 6:3.

Jednadvacetiletý Forejtek musel v Heilbronnu odehrát už kvalifikaci. Zatímco tou však prošel bez zaváhání, v hlavní soutěži musel absolvovat tři tříseťáky. A ve všech dokázal uspět.

V úvodním kole přežil velké drama s Bjornem Fratangelem, jehož porazil 6:1, 6:7(5) a 7:6(4). V osmifinále si pak poradil s 95. hráčem světa Facundou Bagnisem, kterého přehrál 7:6(8), 2:6, 6:3 a zaznamenal jeden z nejcennějších skalpů této sezony. A ve čtvrtfinále si poradil i s Ritschardem.

Zápas to rozhodně nebyl jednoduchý a Ritschard neprodal svou kůži lacino. O tom nejlépe svědčí první set, v němž Forejtek ztratil vedení 4:2. Od druhého setu však servíroval výborně. Odvrátil všechny čtyři brejkboly v prostředním dějství a v rozhodující sadě soupeři dokonce nedal ani jednu příležitost.

O srovnání na 1:1 rozhodl brejkem ve čtvrtém gemu a ve třetím setu se pak na returnu prosadil v první a deváté hře, ve které duel zakončil.

Forejtek postupem do semifinále vyrovnal své osobní maximum na turnajích ATP Challenger Tour. Letos byl v semifinále ještě v březnu ve francouzském Lille. Do stejné fáze turnaje prošel ještě loni v Praze. I díky tomu dál výrazně vylepšuje své žebříčkové maximum a v případě, že by v semifinále neuspěl, bude se pohybovat okolo 225. místa.

O postup do svého premiérového finále si zahraje s osmým nasazeným Andrejem Martinem ze Slovenska, jenž zatím prochází turnajem bez ztráty setu.