VIDEO: Jsi v pohodě, kámo? Finský tenista zaujal v Římě krásným gestem fair play

- Filip Prokeš, Marek Bartošík

Třiadvacetiletý Emil Ruusuvuori patří od roku 2020 k hráčům elitní stovky žebříčku ATP. Talentovaný rodák z Helsinek sice na svůj první titul na okruhu ATP ještě čeká, nicméně výraznou pozornost na sebe upoutal na Masters v Římě, když v souboji druhého kola přispěchal na pomoc svému chilskému soupeři Cristianovi Garínovi.

Emil Ruusuvuori prošel jako takzvaný „lucky loser“ kvalifikací na turnaji v Římě a los mu přisoudil 45. hráče žebříčku ATP Cristiana Garína. Tenisová bitva trvala něco přes hodinu a tři čtvrtě a fanouškům z ní rozhodně utkví v paměti jeden výjimečný moment.

Ruusuvuori zaservíroval do forhendu chilského tenisty, který returnem vrátil. Následovala pasáž hry, kdy oba tenisté dlouhými údery proháněli svého soupeře po kurtu. Až do momentu, při kterém Fin krátkým míčkem donutil protivníka doběhnout k síti. Garín sice stihl míček odvrátit, ale po odpalu spadl přímo do kovové konstrukce, která drží síť. Ruusuvuori tak lehce získal fiftýn ve svůj prospěch.

Místo toho, aby finský tenista začal oslavovat, však s pokorou došel ke Garínovi, ujistil se, že jeho zranění není nikterak vážné a sportovně mu pomohl vstát z antuky. Krásné gesto fair play ocenili také fanoušci v areálu hlasitým potleskem.

Přestože Cristian Garín nakonec zvítězil dvakrát 6:4 a postoupil do osmifinále, Emil Ruusuvuori si zajistil sympatie mnoha tenisových fanoušků.