Hlasujte pro Maky! Vondroušová je v nominaci na ocenění Srdce BJKC

- Marek Bartošík

Vzorná reprezentantka Markéta Vondroušová zaslouženě figuruje ve čtyřčlenné nominaci na prestižní ocenění Srdce Billie Jean King Cupu, které uděluje Mezinárodní tenisová federace (ITF) za každou fázi slavné týmové soutěže. Dvaadvacetiletá Češka si vysloužila tuto šanci tím, že v nedávné kvalifikaci BJKC proti Velké Británii ovládla obě své dvouhry i čtyřhru po boku Karolíny Muchové. O cenu za příkladnou reprezentaci své země se uchází v konkurenci Polky Igy Šwiatekové, Italky Jasmine Paoliniové a ukrajinského BJKC týmu.

Jednalo se o náročný úkol, Markéta Vondroušová ale na „své“ Štvanici zazářila a dovedla Českou republiku k vítězství nad sebevědomou Velkou Británií v poměru 3:2 na zápasy. Dlouholetá členka širší světové špičky byla u všech tří bodů českého výběru, a zaslouženě tak může pomýšlet na zisk ceny Srdce Billie Jean King Cupu za kvalifikaci letošního ročníku.

Konkurovat jí budou světová jednička Iga Šwiateková, která pomohla Polsku dvěma suverénními výhrami k úspěchu proti Rumunkám, dále Jasmine Paoliniová, jež přispěla jedním bodem k triumfu Italek nad silnými Francouzkami, a také ukrajinský BJKC tým, který ve Spojených státech statečně čelil domácím favoritkám.

Dvaadvacetiletá Vondroušová, jež se prezentovala dvěma singlovými výhrami také loni na finálovém turnaji BJKC v pražské O2 aréně, se pokusí navázat na své slavné předchůdkyně Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka Kvitová získala ocenění Srdce BJKC (tehdy Srdce Fed Cupu) hned dvakrát, v obou případech za semifinále (2011, 2018). Někdejší světová pětka Šafářová se radovala ze stejné ceny za semifinále ročníku 2015.

Markétu Vondroušovou můžete svým hlasem podpořit ZDE, šanci máte do pondělní 13. hodiny. O výsledcích bude jasno o dva dny později, tedy ve středu 18. května.