Stylový konec půstu! Wawrinka vydřel po 15 měsících vítězství

- Marek Bartošík

Už je to dlouhá doba, kdy se fanoušci Stana Wawrinky mohli naposledy radovat z výhry jejich oblíbence. Jejich úmorné 15měsíční čekání je ale nyní u konce, jelikož hvězdný Švýcar skolil na právě konaném antukovém Masters v Římě světovou sedmnáctku Reillyho Opelku ve třech setech! Trojnásobný grandslamový šampion si tak připsal svou první výhru od Australian Open 2021, na němž v první rundě přehrál Portugalce Pedra Sousu.

Po dvou operacích levého chodidla je Stan Wawrinka už pár týdnů zpět na okruhu ATP. A k nadšení svých příznivců se konečně začíná také prosazovat!

Sedmatřicetiletý tenista absentoval na tour od loňského března, vrátil se až koncem letošního března na antukovém challengeru v Marbelle, kde však nestačil na Švéda Eliase Ymera (2:6, 4:6).

Další štací populárního Wawrinky bylo Masters v Monte Carlu, na kterém se stal jeho přemožitelem po velké bitvě kazašský šoumen Alexandr Bublik (6:3, 5:7, 2:6).

Osud tomu patrně chtěl, že naprosto stejným výsledkem, tentokrát však ve Wawrinkův prospěch, skončilo měření sil mezi ním a americkým bombarďákem Reillym Opelkou na antukovém Masters v Římě. Pro Wawrinku, podporovaného přímo z hlediště jeho matkou Isabelle, znamenal triumf 3:6, 7:5 a 6:2 první zvládnutý zápas od loňského Australian Open!

Bývalý třetí hráč žebříčku přežil v napínavém mači proti loňskému semifinalistovi turnaje 14 es, přičemž dohnal a otočil zdánlivě beznadějné manko 3:6 a 2:4. Výhra nad Opelkou je rozhodně cenná – Američan sice není milovníkem antuky, umí však zahrát na všech površích, v rankingu drží skvělou sedmnáctou příčku a letos má na kontě už dvě trofeje (Dallas, Houston).

Wawrinka si tak může užívat další z úspěchů na prestižním Internazionali BNL d'Italia, kde zapsal mimo jiné finále (2008), semifinále (2015), čtvrtfinále (2010) a hned šestkrát osmifinále (naposledy 2017).

O další postup mezi nejlepší turnajovou šestnáctku bude aktuálně 361. tenista žebříčku usilovat proti srbskému kvalifikantovi Laslovi Djeremu (58.).