Skandál z roku 2018 vyřešen. Šest Španělů dostalo přísné tresty a tučné pokuty

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) dokončila vyšetřování skandálu s ovlivněnými zápasy na okruhu ITF z let 2017 a 2018. Šest španělských tenistů bylo potrestáno zákazem hraní, účastí na jakékoliv akci pořádané mezinárodní či národní asociací i trénováním profesionálních hráčů.

Nejznámějším hráčem, který v případu figuroval, byl dnes čtyřicetiletý Marc Fornell-Mestres (na snímku). Stejně jako dalších pět tenistů nesměl od roku 2019, kdy došlo k provizorní suspendaci, nastoupit k žádnému profesionálnímu utkání, což mu de facto ukončilo kariéru. A po vynesení trestu se pravděpodobně nebude už nikdy moci věnovat tenisu ani na trenérské úrovni.

Bývalý 236. hráč světa, který vyhrál na okruhu ITF 14 singlových a 12 deblových trofejí, byl za ovlivňování tenisových zápasů potrestán zákazem hraní a trénování na 22 a půl roku! Po stejnou dobu se navíc nesmí ani jako divák zúčastnit žádné akce pod patronátem ITF či španělské asociace.

Kromě toho dostal bývalý tenista, který si zahrál i na challengeru v Prostějově v roce 2007, také obří pokutu ve výši 250 tisíc eur, z nichž je ovšem 200 tisíc podmíněno. Pokud se po dobu trestu nijak neproviní proti zákazu, nebude muset zbývající částku uhradit.

Důvodem k tehdejší provizorní suspendaci i nyní vynesenému trestu bylo ovlivňování zápasů na turnajích ITF, v čemž podle dostupných informací hrál Fornell-Mestres jednu z hlavních rolí. V sázkařské kauze však nebyl sám a tresty si tento týden vyslechlo i pět jeho krajanů.

Tvrdý trest schytal také Jordi Marse-Vidri, bývalý 562. tenista žebříčku ATP. Vítěz jednoho singlového a čtyř deblových titulů na okruhu ITF vyfasoval zákaz na 15 let. Jelikož ovšem nebyl tím, který ovlivňoval ostatní, ale nechal se ovlivňovat, dostal nízkou pokutu ve výši 15 tisíc eur (10 tisíc podmíněně).

Dalšími potrestanými jsou Carlos Ortega, Jaime Ortega, Marcos Torralbo a Pedro Bernabe Franco, kteří se nikdy výrazněji tenisově neprosadili a na žebříčku ATP nefigurovali. Ti dostali podle informací sedmileté zákazy a souhrnné pokuty ve výši 450 tisíc eur, z nichž je 390 tisíc podmíněně.