Čeští junioři slaví tituly! Mrva a Štruplová ovládli turnaje v Rumunsku

- Petr Sumbal

Český tenis se o svou budoucnost bát nemusí. Stále se objevují nová jména, která jsou schopna na juniorské úrovni vyhrávat turnaje. Tento týden slaví český juniorský tenis hned dva velké úspěchy, na turnaji kategorie J2 v rumunské Oradee vyhrál mezi chlapci Maxim Mrva a mezi dívkami Julie Štruplová.

Čtrnáctiletý Maxim Mrva se nachází na 191. místě juniorského světového žebříčku a v Oradee získal svůj první juniorský titul své teprve začínající juniorské kariéry. Dosud bylo jeho největším úspěchem finále na turnaji kategorie J3 ve slovenské Trnavě. Loni pak Mrva ovládl neoficiální mistrovství světa hráčů do 14 let.

Turnaj vyšší kategorie J2 si Mrva vyzkoušel poprvé teprve v dubnu tohoto roku na Slovensku v Piešťanech a hned si připsal semifinále. Tento týden se vydal opět na turnaj kategorie J2 do Rumunska a tentokrát už celou akci ovládl.

Cestou za cennou trofejí Mrva mimo jiné ve čtvrtfinále porazil jiného českého tenistu sedmnáctiletého Adama Dudu 6:3, 6:0. Semifinále i finále pak byly třísetové bitvy, v zápase o titul český talent porazil Srba Zorana Ludovského 6:4, 2:6 a 7:6(5).

Sedmnáctiletá česká tenistka Julie Štruplová je 69. tenistkou juniorského světového žebříčku a trofeje získává pravidelně již třetím rokem, titul v Oradee je už jejím celkově devátým a druhým kategorie J2.

Letos už Štruplová slavila vítězství na turnajích v rakouském Wolfsbergu a slovenské Trnavě. V obou případech se jednalo o akce kategorie J3.

Turnajem v Oradee projela Štruplová jako nůž máslem bez ztráty jediného setu, dokonce v žádném utkání neprohrála více než šest gemů, což se jí stalo už ve druhém kole. Ve finále Češka suverénně porazila domácí hráčku Marii Dacianu Ciubotaruovou poměrem 6:1, 6:3.