Konec parádní jízdy. Nenápadná Ukrajinka vyřídila v Madridu tři grandslamové vítězky

- Marek Bartošík

Na kontě zatím nemá ani jeden titul z okruhu WTA, na grandslamu byla nejdále ve druhém kole, přesto se o ní aktuálně hodně mluví. Pětadvacetiletá Ukrajinka Anhelina Kalininová totiž dokráčela na prestižním Mutua Madrid Open senzačně až do čtvrtfinále, když na své cestě skolila tři grandslamové šampionky. Především na antuce skvěle hrající Kalininová se díky tomuto výsledku přiblížila jistotě nasazení na grandslamovém Roland Garros.

Sloane Stephensová, Garbiňe Muguruzaová ani Emma Raducanuová nenašly na prestižním turnaji kategorie WTA 1000 v Madridu recept na rozjetou Ukrajinku Anhelinu Kalininovou.

Aktuální světová sedmatřicítka si při své turnajové premiéře vedla náramně, když ztratila v úvodních třech zápasech pouze jediný set, a to s britskou hvězdičkou Raducanuovou (6:2, 2:6, 6:4). Naopak proti zkušené Američance Stephensové (7:5, 6:4) ani proti domácí hvězdě Muguruzaové (6:3, 6:0) do rozhodující sady nemusela.

Až ve čtvrtfinále, mimochodem nejcennějším v její dosavadní kariéře, vystavila Kalininové stopku taktéž rozjetá Švýcarka Jil Teichmannová (3:6, 4:6). Ukrajinka může být přesto se svým počínáním na madridské „tisícovce“ velmi spokojená. Vždyť teprve od letoška hraje výhradně na WTA tour, ještě loni startovala především na akcích ITF (a před rokem byla až na 165. místě rankingu!).

Už na nižším okruhu rodačka z Nové Kachovky zářila – nasbírala na něm patnáct singlových trofejí, z toho hned pět jich oslavila v roce 2021. A nejednalo se o žádné malicherné úspěchy, Kalininová totiž loni opanovala turnaj s dotací 100 tisíc dolarů v Contrexéville, k tomu tři „šedesátky“ (Záhřeb, Montpellier, Nantes) a jednu „pětadvacítku“ (Oeiras).

A že může uspět i na akcích WTA, dokázala postupem do finále červencového turnaje v Budapešti. Na tento zápis úspěšně navazuje letos, kdy už dokráčela do osmifinále v Adelaide či Miami a do čtvrtfinále v Charlestonu.

„Mým cílem je, abych zůstala zdravá a mohla odehrát kompletní sezónu na největších turnajích,“ vyprávěla pro WTA Kalininová, kterou čeká už příští týden premiéra na prestižním turnaji v Římě.

O svou radost se ukrajinská tenistka dělí s Antonem Korčevským, jenž je jejím manželem a zároveň trenérem. „Celou dobu maká na 200 procent. Můj kondiční trenér se nachází na Ukrajině a kvůli obtížné situaci (válce, pozn. red.) nemůže cestovat. Jsem tedy neustále pouze s manželem a ten se stará o všechno,“ informovala Kalininová, kterou se v nadcházejících týdnech jistě vyplatí sledovat.