A zase ten Novak! Monfils nezlomil prokletí ani v Madridu a musí strpět smutný rekord

- Marek Bartošík

Na světě existuje jen málo jistot a jedna z nich se skrývá na elitním tenisovém okruhu ATP. Už osmnáctkrát se tam utkali Novak Djokovič s Gaëlem Monfilsem a vždy zvítězil srbský tenista. Aktuální světová jednička Djokovič přidal poslední „zářez na raketě“ na Masters v Madridu, kde ve druhém kole triumfoval po velmi dobrém výkonu 6:3 a 6:2.

Novak Djokovič drží mnoho tenisových rekordů, k těm kurióznějším patří nejdelší série výher proti jednomu hráči. Věřte nebo ne, rodák z Bělehradu změřil už v osmnácti případech síly s francouzským šoumenem Gaëlem Monfilsem a ani jednou neodešel poražen (dosavadní rekord byl 17:0 u několika „rivalit“, například Rogera Federera a Davida Ferrera)!

„Nemám pro to vysvětlení. Zkrátka se k tomu snažím přistupovat jako ke každému dalšímu zápasu,“ popisoval po další hladké výhře nad Francouzem aktuální vládce světového pořadí.

„Jeho herní styl patrně sedí mé hře, nicméně odehráli jsme i několik velmi těsných zápasů,“ připomněl čtyřiatřicetiletý Djokovič, který předloni v Dubaji odvracel proti Monfilsovi dokonce tři mečboly.

Faktem ale zůstává, že Djokovič porazil svého oblíbeného soupeře hned devětkrát bez ztráty setu. To ovšem nebyl případ prvního vzájemného souboje na nejvyšší úrovni, kdy srbský tenista vydřel na US Open 2005 těsné vítězství 7:5 v pátém setu.

Pětatřicetiletý Monfils přece jenom aspoň jednu výhru nad Djokovičem ve svých statistikách má, jedná se ale o úspěch z turnaje ITF (Futures), který se nezapočítává do oficiální vzájemné bilance. Francouz udolal Djokoviče v sezóně 2004 na jednom z menších klání v italském Bergamu.

Zatímco Monfils může vzpomínat na ojedinělé vítězství a hledat platnou taktiku na svého přemožitele, Djokovič se může těšit na pikantní osmifinálový duel s někdejší světovou jedničkou Andym Murraym. V tomto případě zní vzájemná bilance 25:11 ve prospěch dvacetinásobného grandslamového šampiona.