Konec 30leté éry. Jihoafričan Anderson dal sbohem profesionálnímu tenisu

- Marek Bartošík

Někdejší pátý hráč žebříčku Kevin Anderson (107.) dnes na sociálních sítích oznámil, že ukončil svou tenisovou kariéru. Pětatřicetiletý Jihoafričan získal na elitním okruhu ATP sedm singlových titulů, zahrál si také finále US Open 2017 a Wimbledonu 2018. „Zažil jsem hodně krásných i těžkých chvil, ale neměnil bych. Moje cesta mi pomohla stát se takovým mužem, jakým jsem dnes,“ napsal Anderson.

Ještě letos absolvoval Kevin Anderson sedm turnajů, vyhrál na nich však pouhé tři zápasy. Naposledy se představil na Masters v Miami, kde si koncem března připsal poněkud paradoxně jednu výhru a dvě porážky (do hlavní soutěže se dostal jako tzv. „šťastný poražený“ z kvalifikace).

Nyní si bude Anderson zvykat na nový život, v němž se nebude řídit nabitými turnajovými kalendáři.

„Nepamatuji si období, kdy jsem nehrál tenis. Moje cesta začala před 30 lety, kdy mi můj otec podal raketu a řekl mi, že pokud budu tvrdě pracovat, můžu být jedním z nejlepších hráčů světa. Od té doby mě tenis zavedl daleko od mých kořenů v Johannesburgu a skutečně mi ukázal celý svět,“ ohlédl se za svou kariérou pětatřicetiletý Jihoafričan.

Dlouhán Anderson se řadil léta k širší světové špičce, na konto si připsal výhry nad Rogerem Federerem, Novakem Djokovičem, Andym Murraym, Stanem Wawrinkou, Davidem Ferrerem či Andym Roddickem (Rafaela Nadala, Juana Martína del Potra ani Tomáše Berdycha v ostrém utkání nikdy neporazil). Ještě loni v létě ovládl travnatý turnaj ATP v Newportu.

„Dnes jsem se dostal k těžkému rozhodnutí ukončit profesionální kariéru. Na mé cestě mi pomohlo mnoho lidí, kteří věřili, že dítě z Jihoafrické republiky může dosáhnout svých snů,“ poděkoval na závěr Anderson, jemuž se nejeden velký sen splnil.