Estoril si podmanil mladý Argentinec. Baez vybojoval první titul na okruhu ATP

- Jan Vojkůvka

Jednadvacetiletý Argentinec Sebastian Baez se raduje ze zisku prvního titulu na okruhu ATP! Ve finále turnaje v portugalském Estorilu si poradil s pátým nasazeným Francesem Tiafoem, jehož porazil ve dvou setech 6:3, 6:2 a nadále pokračuje ve svém vzestupu světovým žebříčkem. V pondělí si vylepší své žebříčkové maximum o 19 pozic a bude figurovat na 40. místě světa.

Aktuálně 59. tenista světa prožil průlomovou sezonu v minulém roce, kdy se mu povedlo vyhrát hned šest trofejí na turnajích ATP Challenger Tour a zaslouženě pronikl do elitní světové stovky. Ještě důležitější ale bylo, že na své výkony dokázal navázat i na turnajích ATP.

Od začátku sezony se totiž dokázal dostat z kvalifikace do osmifinále v Sydney, zahrál si druhé kolo na Australian Open a pronikl do čtvrtfinále v Cordobě. Tím potvrdil svou příslušnost mezi elitou a navíc ty nejlepší výsledky na něj teprve čekaly.

Už v únoru se totiž probil do finále v Santiagu, v něm ale ve třech sadách padl s Pedrem Martinezem. Následovala série nepříliš povedených turnajů, když vypadl v úvodním kole v Indian Wells, Phoenixu, Miami, Monte Carlu i Barceloně, ale po této sérii pěti neúspěšných vystoupení nastoupil do hlavní soutěže v Estorilu a už svého přemožitele nenašel. Po každém utkání navíc na kameru napsal vzkaz: „Proč ne já?“

Postupně dokázal vyřadit Sousu, Čiliče, Gasqueta i Ramose a ve finále prakticky nedal šanci Tiafoemu. S ním sice v prvním setu ztratil servis hned v prvním gemu, ale od stavu 0:2 převzal otěže střetnutí, skóre rychle otočil a po vyhrané úvodní sadě byl dominantní i v té druhé. Duel dokonce zakončil šňůrou pěti získaných gemů v řadě.

Baez, který se v březnu představil i v Davis Cupu proti českému týmu a ve dvou setech tehdy porazil Jiřího Lehečku, je především antukářem, který nejlepších výsledků dosahuje právě na tomto povrchu. To potvrdil nejen ziskem šesti titulů na antukových challengerech v minulé sezoně, ale nyní i triumfem v Estorilu.