Bolest na hrudi a transfer do nemocnice. Van de Zandschulp premiérové finále nedohrál

- Jan Vojkůvka

Šestadvacetiletý Botic van de Zandschulp se na turnaji v německém Mnichově poprvé v kariéře probojoval do finále na okruhu ATP, průběh zápasu si však představoval trochu jiný. Po sedmi odehraných gemech si totiž musel vzít dlouhou přestávku na ošetření kvůli bolestem na hrudi a neschopnosti se pořádně nadechnout. Ač v duelu chtěl pokračovat, nakonec musel tenisový areál za stavu 4:3 v prvním setu opustit v doprovodu německých lékařů.

Van de Zandschulp, jenž zažil v minulé sezoně obrovský herní progres, na německé antuce dosáhl zatím největšího úspěchu kariéry, když se na turnaji ATP probojoval do svého prvního finále. A v souboji s Holgerem Runem, devatenáctiletou vycházející hvězdou, byl zkraje zápasu dokonce lepším hráčem.

Povedlo se mu totiž uskočit do vedení 4:1 a naznačil, že svého soupeře by klidně mohl i porazit. Pokud by jeho výkon nebyl ovlivněn zdravotními obtížemi, které jej následně postihly...

K problémům van de Zandschulpa došlo po skončení sedmého gemu, kdy se hrálo přes pět shod a Nizozemec přišel o servis. Při odchodu na lavičku se držel za hrudník a vzal si přestávku na ošetření. Velmi ztuha dýchal a po změření hladiny kyslíku v těle byl odveden turnajovým lékařem do šatny.

Uvnitř stadionu proběhlo vyšetření, pravděpodobně naměřeno i EKG, jelikož do areálu přijela dokonce sanitka. Vyšetření nejspíš naštěstí neodhalilo nic vážného, respektive van de Zandschulp dokázal své srdce zklidnit, jelikož se znovu zhruba po 15 minutách vydal zpět na kurt.

Následovala tříminutová rozehrávka a při servisu Runeho se odehrály čtyři fiftýny, po kterých ovšem van de Zandschulp odešel k síti, podal soupeři ruku a z dvorce zase odešel. Kamery jej zachytily, jak odchází v doprovodu turnajového lékaře a zdravotníků německé záchranné služby a čekal jej s největší pravděpodobností transfer do nemocnice.

Z premiérového titulu na okruhu ATP se tak mohl radovat Dán Rune. A zatímco dával na kurtu rozhovor ke svému prvenství, van de Zandschulp měl místo radosti z prvního finále úplně jiné starosti...

„Tohle je nejhorší způsob, jak vyhrát finále. Van de Zandschulp do toho vlétl a najednou byl pryč. Přeji mu brzké uzdravení,“ řekl na jeho adresu Rune.