Ostra Group Open: Forejtek a Kolář jsou ve čtvrtfinále. Po obratu postupuje i Svrčina

- Redakce

Celkem tři Češi ve čtvrtek vybojovali postup do čtvrtfinále dvouhry na antukovém challengeru Ostra Group Open by Moneta. Program otevřel Zdeněk Kolář, jemuž po pouhých pěti odehraných gemech skrečoval Slovák Filip Horanský. Místenku mezi osm nejlepších slaví i Jonáš Forejtek a po obratu Dalibor Svrčina. Do semifinále čtyřhry prošel po boku Igora Zelenaye Adam Pavlásek.

Kolář postoupil do čtvrtfinále
Pouhých 35 minut se dnes zdržel na kurtu Zdeněk Kolář (137.). Český tenista vedl v osmifinále challengeru Ostra Group Open 5:0 v prvním setu, když jeho slovenský soupeř Filip Horanský (186.) kvůli zdravotním potížím zápas skrečoval. Na Koláře čeká ve čtvrtfinále Francouz Evan Furness (278.).

„Herně jsem byl dnes lepší. Filip se začal ve třetím gemu ohýbat, poznal jsem, že nemůže dýchat. Snažil jsem se hrát dlouhé výměny, aby musel odehrát co nejvíc úderů. Jak znám Filipa, tak věřím, že to nehrál, že takový není. Přeji mu brzké uzdravení,“ uvedl Kolář.

Svrčina otočil souboj s Miedlerem
Dalibor Svrčina (213.) slaví postup do čtvrtfinále ostravského challengeru. Ve čtvrtečním osmifinále sice prohrál s Lucasem Miedlerem (306.) první set, ale po úspěšném obratu zvítězil 3:6, 6:3, 6:4. V průběhu druhé i třetí sady byl lepším hráčem na kurtu a soupeře nepustil do vedení, přičemž servis ztratil pouze za stavu 5:1 ve druhém setu.

„První set jsem nehrál moc dobře, nebyl jsem u balonů nohama,“ podotkl Svrčina ke svému výkonu. „Pak jsem se trošku uvolnil a řekl jsem si, že musím hrát aktivně. Povedlo se mi uhrát pár gemů, takže jsem se trošku uklidnil a snažil jsem se to dál držet,“ ozřejmil klíč ke svému úspěšnému obratu.

Forejtek hladce postoupil do čtvrtfinále
Jonáš Forejtek (272.) si zahraje třetí dubnové čtvrtfinále v řadě. Po Murcii a Praze prošel mezi nejlepší osmičku i v Ostravě, když porazil Kazacha Dmitrije Popka (169.) ve dvou setech 6:2, 6:3. Forejtkovi se povedlo v utkání prorazit servis soupeře hned pětkrát, přičemž ve druhé sadě si poradil i se ztrátou podání ve třetím gemu a stavem 1:2. O postup do semifinále si zahraje s Daliborem Svrčinou.

„Je to tu docela rychlé, i míče hrozně rychle lítají a hůř se to kontroluje. Dnes jsem udělal míň chyb a zvládl jsem to asi líp než můj soupeř,“ usmíval se po postupu Forejtek. „S Daliborem se známe hrozně dlouho, teď hraje dobře, takže se na to těším. Bude to chtít nedělat moc chyb,“ řekl směrem ke čtvrtfinále se Svrčinou.

Pavlásek se Zelenayem prošli do semifinále
Adam Pavlásek a Igor Zelenay prošli ve čtvrtek do semifinále čtyřhry. Na ostravském challengeru porazili nizozemskou dvojici Sandera Arendse s Davidem Pelem 6:4, 7:6(4) a vylepšili svou bilanci už na šest výher a jednu porážku.

„Zápas byl velmi náročný, protože soupeři z Holandska spolu hrají velmi často a oba byli ve stovce. Nicméně dnes jsme hráli dobře a byli jsme šťastnější,“ uvedl Pavlásek, který se rozhodl kvůli potížím s loktem soustředit výhradně na čtyřhru.

Ostra Group Open by Moneta, Ostrava (muži, CZE, 45 730 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Evan Furness (FRA, 278.) – Chun-hsin Tseng (TPE, 119.) 6:1, 6:1
ZDENĚK KOLÁŘ (137.) – Filip Horanský (SVK, 186.) 5:0 skreč Horanský
DALIBOR SVRČINA (213.) – Lucas Miedler (AUT, 306.) 3:6, 6:3, 6:4
JONÁŠ FOREJTEK (272.) – Dmitrij Popko (KAZ, 169.) 6:2, 6:3

Čtvrtfinále čtyřhry
Drzewiecki, Walkow (oba POL) – Reese (USA), Verbeek (NED) 4:6, 4:6
Furness (FRA), Peniston (GBR) – Matuszewski (POL), Sačko (UKR) 4:6, 1:6
Erler, Miedler (oba AUT) – JERMÁŘ, Karol (SVK) 6:0, 6:4
PAVLÁSEK, Zelenay (SVK) – Arends, Pel (oba NED) 6:4, 7:6(4)