WTA

Kachna se zelím a statek s hodně zvířaty. Co na sebe práskla Tereza Martincová?

- Radek Štohl

Tenisoví fanoušci během posledních čtyřiadvaceti hodin mohli blíže poznat Terezu Martincovou. Aktuálně 49. hráčka žebříčku dvouhry ve „stories“ oficiálního instagramového účtu prozradila, na jakém jídle ujíždí, nebo zda někdy měla chuť seknout s tenisem.

Martincová s tenisem začínala v osmi letech, až do šestnácti trénovala ve sportovním areálu Tenis Cibulka. V letech 2015 až 2020 byla pravidelnou hráčkou druhé stovky žebříčku, do TOP 100 poprvé pronikla před rokem v dubnu.

Z elitní stovky nevypadla, letos v únoru se dokonce vyšplhala na 40. místo žebříčku dvouhry. V polovině dubna si navíc připsala premiéru v Billie Jean King Cupu, ve kterém prohrála s Emmou Raducanuovou dvakrát 5:7. „Takové soutěže jsem dosud neznala, byla to pro mě úplná novinka. Bylo to super!“ neskrývala Martincová nadšení na oficiálním Instagramu.

Sedmadvacetiletá tenistka se v ženské týmové soutěži potkala s Markétou Vondroušovou, se kterou ji pojí velké přátelství. „A to nejen na okruhu. Vycházet se ale snažím se všemi,“ říká Tereza Martincová. „Na druhou stranu se najde i několik méně oblíbených hráček. Nesmějí mě štvát, pak se mi proti nim špatně hraje,“ směje se.

Česká tenistka se v těchto dnech připravuje na první kolo v Madridu, kde se po necelých čtrnácti dnech znovu utká s Emmou Raducanuovou. Prestižní turnaj se koná na antuce, která nepatří k jejím nejoblíbenějším povrchům. Dvakrát na něm paradoxně uhrála semifinále WTA. „Miluji ji moc,“ rozesměje se ironicky. „Příliš se na ní nezdržím, uplynulou sezonu mi na ni stačily jedny tenisky. Zpravidla ale za antukovou část sezony vyměním čtyři páry tenisové obuvi,“ přibližuje hráčka pocházející z Prahy, která se už nemůže dočkat travnaté části sezony.

Tereza Martincová by se ráda co nejdéle udržela v tenisové špičce. „Hlavně chci být co nejdéle zdravá. A porážet nejlepší,“ culí se.

Ne vždy jí ovšem v tenisovém prostředí bylo do zpěvu. Myšlenky na konec kariéry přesto sedmadvacetiletou Češku nepopadly. „Člověk má různá období – chvíli je nahoře, pak zase dole. Někdy je to silnější a delší. Záleží na tom, jak se k tomu postavíte,“ informovala Martincová své fanoušky.

I po konci profesionální kariéry by ráda zůstala u tenisu. „Ráda bych předávala zkušenosti, tedy jestli o ně někdo bude mít zájem,“ vypráví s úsměvem. Mimo tenisový život by si jednou ráda splnila velký sen. „Chtěla bych mít statek s hodně zvířaty, aby tam hlavně bylo hodně koní. A penzion s restaurací.“

A na čem si Tereza Martincová ráda smlsne? „Miluji saláty na hodně způsobů, jsem závislá na zelenině a ovoci,“ přiznává Martincová, která občas i zhřeší. „Oblíbenou ‚prasárnou‘ je pivečko, tlačenka s octem, kachna se zelím, ale i smažák,“ říká na rovinu aktuálně 49. hráčka žebříčku dvouhry.