Los Davis Cupu: Čtyři skupiny ve čtyřech městech. Španělsko vyzve Srbsko, těžká pozice pro Němce

- Jan Vojkůvka

Letošní ročník Davis Cupu se v úterý dočkal v Londýně rozlosování základních skupin, které se budou hrát hned ve čtyřech městech. K Boloni, Glasgow a Hamburku se přidala španělská Valencia. Základní skupiny se budou hrát od 14. do 18. září.

Ve Valencii budou hrát domácí Španělé, pro něž je hlavním cílem se kvalifikovat do vyřazovacích bojů v Malaze, kde by rovněž měli výhodu domácího prostředí. Jejich soupeři budou Kanada, Jižní Korea a především Srbsko.

To slibuje možnost, že by se v případě nejsilnějších možných sestav mohli spolu střetnout Rafael Nadal či Carlos Alcaraz s Novakem Djokovičem už v základní skupině.

V Boloni se Italové pokusí projít mezi postupovou dvojici přes Chorvatsko, Argentinu (přemožitele českého týmu z kvalifikace) a Švédsko. Těžká práce čeká na Němce v Hamburku, kde se proti nim postaví Francie, Belgie a Austrálie.

Poslední skupina s označením D se bude hrát ve skotském Glasgow a domácí Velká Británie bude vyzvána Spojenými státy, Kazachstánem a Nizozemskem.

Základní skupiny, které se budou hrát od 14. do 18. září, rozhodnou o osmi postupujících, kteří si od 21. do 27. listopadu zahrají v Malaze o zisk Davis Cupu. Formát závěrečného turnaje bude KO systémem od čtvrtfinále.

Los základních skupin
Skupina A (Boloňa): Chorvatsko, Itálie, Argentina, Švédsko
Skupina B (Valencia): Španělsko, Kanada, Srbsko, Jižní Korea
Skupina C (Hamburk): Francie, Německo, Belgie, Austrálie
Skupinda D (Glasgow): USA, Velká Británie, Kazachstán, Nizozemsko